Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 28.11.2010.
17:44
D. Lj. Joksić - Vesti A

Uz rakiju, duvan i čvarke doživeo stotu

Najomiljeniji žitelj Rečice, srpskog sela kod Kumanova, čuva staru ličnu kartu u kojoj piše da je rođen 5. maja 1909. godine u Radovnici u Srbiji. Đerasim Živković je usitnio drugi vek, a uprkos čitavom stoleću koje je progurao, i danas vitalni dedica kaže da ga zdravlje dobro služi.

Đerasim Živković ispred svoje kuće
 

Jedino se žali da u poslednje vreme slabije čuje i vidi, ali da još uvek voli da popije poneku rakijicu, pivce ili čašicu vina. Tvrdi da je to lekovito, a u delotvorno svojstvo poneke kapljice uverio se još pre dvadesetak godina kada je bio pušten iz bolnice kao beznadežan slučaj:

- Čašica domaće rakije mi je produžila vek i pored crnih lekarskih prognoza. Ko zna da li je još živ onaj doktor koji me je tada otpisao?

Nastava na makedonskom


Selo Rečica, sa 140 domaćinstava i 550 stanovnika, osnovano je 1922, a njegov prvi žitelj bio je izvesni Stoil Tomić, koji je sa svojom ženom došao iz Stajevca kod Trgovišta. Njegovi potomci, koji nose prezime po imenu pradede, i danas žive u Rečici. Narednih godina u selu se naselilo nekoliko srpskih porodica iz okoline Smedereva, Zaječara, Pirota, ali najbrojniji žitelji današnje Rečice su poreklom iz pčinjskog regiona, Trgovišta i Radovnice i tamošnjih okolnih naselja. U nedavno renoviranoj osnovnoj školi nastavu pohađa pedesetak učenika i to na makedonskom jeziku, iako u Rečici živi skoro stoprocentno srpsko stanovništvo. Meštani su godinama tražili nastavu na srpskom, ali sve je ostalo samo na obećanjima.

U njegovom podsećanju na događaje iz prošlosti gotovo i da nema praznih stranica. Ne zna da li postoji tajni, čarobni recept za dugovečnost. Kod njega je, valjda zbog genetike, jednostavno tako. Kaže, poneki iz njegove loze dožive stotu, a drugi, pak, odu prilično mladi.
 

Zagazio u 2. vek: Đerasim Živković

Priznaje da se nije klonio ni duvana, ni rakije, niti masne hrane. Voli pečenje, ali i čvarke. Život ga nije mazio, kao ni druge njegove ispisnike. Živeo je običnim životom seljaka i rudara. Borio se za svaki novi dan, a skromnu penziju od 110 evra zaslužio je radeći težak rudarski posao u rudniku susednog sela Lojane. Sa suprugom koja ga je, kako kaže, davno ostavila i otišla bogu na ispovest, izrodio je šestoro dece. Četiri sina i dve ćerke. Sada živi u trošnoj kućici, a o njemu brinu unuk Ljubiša i njegova majka, žena Đerasimovog najmlađeg, pokojnog sina.


Starina koji je doživeo i preživeo nekoliko Jugoslavija tvrdi da je nekada bilo bolje.
- Ranije su krali svi - redovi, kaplari, đenerali, pa i sam kralj, ali su svi imali. I danas kradu svi, ali samo malo njih ima.


Deda Đerasim još može sam o sebi da brine. To dokazuje da njegovu familiju ne nazivaju džabe mečkari. Naime, još dok su živeli u Radovnici, u Srbiji, njegov pradeda je u samoodbrani ubio mečku, pa svi njegovi potomci nose nadimak koji ih svrstava u jače od mečke.


- U selu Rečica ima 15 kuća mojih potomaka - kaže deda Đerasim, i odjednom, onako iz čista mira, na sav glas zapeva onu poznatu: "Pod Lovćenom zeleni se trava, po njoj pasu do stotine brava..."


Pre rastanka, deda Đerasim je insistirao da ga slikamo u gornjem delu trenerke seoskog fudbalskog kluba Rečica na kojoj je ispod amblema ispisan broj 100. Unuk Ljubiša objašnjava da je deda, kao najverniji i najvatreniji navijač Rečice, ovu trenerku dobio od kluba za 100. rođendan. Zbog astme i problema sa disanjem, deda Đerasim u poslednje vreme ne ide tako često na utakmice da svoj klub gleda sa mesta pored igrališta rezervisanog samo za njega.


Ne napuštaju ga vedrina i optimizam, a i kako bi kada ga celo selo voli i u njegovu skromnu kućicu, malo, malo pa neko svrati. Najčešće najpoznatiji žitelj sela Relice, bivši fudbaler Vujadin Stanojković, svojevremeno kapiten Partizana i jugoslovenske reprezentacije. Sa njim deda Đerasim najviše voli da razgovara, ali i da se prepire oko nekih davno odigranih utakmica...

Nedelja 28.11.2010. 17:48
mozda bi i ja doziveo njegove godine. ali ja tipkam. ne verujem da je on radio takve gluposti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online