Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 25.11.2010.
05:37
Đ. Barović - Vesti A

"Kosovku devojku" očarao Mađar iz Like

Ona je čitav život provela na Kosovu, a metohijska pitomina podarila joj je lepotu s kojom je 1996. godine pobedila u Prizrenu na izboru za najlepšu "Kosovku devojku". On je jedan od retkih Mađara koji su živeli u ličkom kršu. Ta gorštačka priroda podarila mu je visprenost i čvrstinu, pa će uskoro diplomirati sociologiju i filozofiju, a kao vicešampion u kik boksu SR Jugoslavije, jedan je od svega desetak mladića koji su 1998. i 1999. na Kosovu čuvali američkog ambasadora Vilijema Vokera.

PITOMINA METOHIJE PODARILA JOJ LEPOTU: Danica Đorđević

Teška sudbina balkanskih prostora tako je "zakuvala" da su dva rata i dva velika srpska pogroma morala da prođu kako bi se ovo dvoje mladih 32- godišnjaka, Danica Đorđević i Leo Fir pronašli i zavoleli i to u trenutku kada su oboje našli sigurnost u "trećoj zemlji" - Švajcarskoj.

- Upoznali smo se u jednoj diskoteci u Cirihu i čim sam je video, shvatio sam da je Danica moja zvezda do kraja života.

Od tada je prošlo deset godina, pa smo se dogovorili da smo dosta čekali i da je vreme da u januaru našu vezu uvedemo u "institucionalne okvire" i priredimo civilno i crkveno venčanje - smeje se Leo.


- Dosta smo čekali i odlagali to "pentranje po ludom kamenju" - veli uz širok, šarmantan osmeh ovaj mladić koji je rođen u Zagrebu, ali je do rata živeo sa ocem, čuvenim doktorom Ibro Firom, kao i četiri sestre i tri brata u ustaničkom ličkom mestu Srb.


- Kada se dogodila "Oluja" imao sam 17 godina i bio prinuđen da sam, razdvojen od porodice krenem ka Srbiji. Prelazio sam iz traktora u traktor i trebalo mi je skoro pola godine da, pošto sam stigao u Apatin, saznam šta mi je sa ostatkom porodice - veli Leo Fir koji o svojim životnim nedaćama priča mirno, držeći se one devize "nevolje me mogu učiniti samo čvršćim".

Upoznali se u diskoteci: Leo i Danica

- Kako nisam imao dovoljno novca za školovanje u nekom većem gradu, po završeku srednje škole, upisao sam Filozofski fakultet u Prištini.

Zamislite samo moj šok kada sam iz Like uleteo na prostor u kome je vekovima vladala netrpeljivost između Srba i Albanaca.

Doduše, posle pet godina provedenih na Kosovu, ubeđen sam da su toj mržnji među narodima najviše kumovali političari - veli Leo Fir koji je od novembra 1998. godine, punih osam meseci bio u ličnom obezbeđenju šefa Verifikacione misije na Kosovu, američkog ambasadora Vilijema Vokera.

Na Vokera jednom pokušan atentat


Zbog prirode posla kojim se bavio Leo Fir ne sme da otkriva detalje iz perioda dok je čuvao Vilijema Vokera, ali za čitaoce "Vesti" otkriva da je američkom ambasadoru samo jednom život bio ugrožen.


- Dok je izlazio iz svog apartmana, otkrili smo čoveka koji ga je čekao sa aktiviranom bombom i pištoljem. Uspeli smo da ga neutralizujemo, a Voker je bio ubeđen da je u pitanju bila samo simualacija atentata, odnosno vežba koje smo relativno često izvodili - priča naš sagovornik.


- Prošao sam kompletan američki program obezbeđivanja ličnosti i Vokera sam obezbeđivao sa još desetak odabranih Srba i Albanaca sa Kosova - priča Leo koga potom niko iz srpskih službi bezbednosti nije čak ni pitao da li bi sličan posao radio i u Srbiji.
 

DANICA JE MOJA ZVEZDA: Leo Fir

- Ne samo da me niko nije pitao, već sam imao i silne probleme i bezbednosne provere što sam bio Vokerov telohranitelj.

Ali, ponosan sam na taj posao, jer mi je bio zadatak da ciljanoj osobi sačuvam život i u tome sam uspeo - priča ovaj mladić.


I životnu priču Danice Đorđević je obeležio masovni pogrom Srba 1998. i 1999. godine, a zatim i jedna promašena ljubav ostvarena u Švajcarskoj.


- Sa tim čovekom sam dobila kćerkicu i to je sve. Ostavio nas je ubrzo po rođenju Natalije. Ona sada ima 12 godina, Leo joj je od početka predstavljao pravog oca - veli Danica.

SREĆNA DECA: Natalija i Petar


Ovu porodicu, pre pet godina je uvećao i zajednički sin Petar, a planovi su da ne napuštaju Švajcarsku.


- Nedavno sam kupio kuću u Srbu, pa ću je preurediti da bismo dolazili preko leta, jer Danicu, krajolik Like mnogo podseća na rodnu Metohiju u koju iz poznatih razloga ne može da ide. Međutim, planiramo da živimo u Švajcarskoj, pre svega kako bi svojoj deci omogućili onaj život koji mi nismo imali. Ne trebate da sumnjate da će nam i Lika i Kosovo uvek biti u srcu - kaže ovaj mladi, zaljubljeni par.
 

Slagao da se zove Žarko


Leo Fir kroz smeh kaže da je na prvom susretu, plašeći se da će ga Danica odbiti, slagao da se zove Žarko.


- Posle par meseci ja joj kažem: "Moram nešto da ti priznam. Čovek sam iz ponosnog kraja i nikada nikoga nisam lagao pa neću ni tebe". Ona odjednom preblede i uspe sam da upita: "Nemoj mi samo reći da si Albanac?". Pogledao sam je i uz smešak odgovorio: "Nisam Albanac... Ja sam Mađar".

 

Njen zagrljaj mi je bio dovoljan odgovor - priseća se Leo i dodaje da su ga odmah prihvatili i njeni roditelji, rođeni Prizrenci.

Četvrtak 25.11.2010. 09:17
...a on ponosan sto je spasao zivot Vokeru koji je u celoj toj prici na Kosovu najveci monstrum...namestao i Racak i Srebrenicu...zelim im srecu...a da sam na njegovom mestu cutao bih....
Četvrtak 25.11.2010. 20:15
pozdravi oca doktora fira.
Petak 26.11.2010. 01:50
ma kakv voker , kakvi bakrači. mali je bio portir u zgradi gdje se nalazio voker. jeste li toliko naivni da mislite da je tog CIA-ša, čuvao klinac od 18, godina, bez ikakvog iskustva- svi mi koji ga poznajemo iz mašeg mjesta , srb , u lici, znamo ga kao dečka koji voli da laže. on je protjeran iz švice jer je dva puta hapšen sa drogom, a inače se hvali da je saradnik svih službi u regionu. baš ste nas nasmijali sa ovim člankom. inače on nekad priča da je srbin, nekad madjar - po potrebi i tako u krug. nije loš, ali brate, što voli da laže - katastrofa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online