Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 24.11.2010.
07:37
Tanjug A

Slovenac dva meseca jeo za evro dnevno

Aleš Cerin iz Ljubljane, farmakolog i otac četvoro dece, dokazao je tokom dva poslednja meseca da se može zdravo hraniti, uz trošak od samo jednog evra dnevno.

Želeći da promoviše skroman i jednostavan život, kao i da utiče na povećanje svesti o globalnom siromaštvu, s jedne, i preteranoj potrošnji zemalja Zapada, s druge strane, Cerin je tokom dva meseca uglavnom živeo od voća i povrća iz sopstvene bašte, preneo je Rojters.

On se hranio domaćim jabukama, kao i prazilukom, endivijom, pasuljem, zelenom salatom i paprikama. Od pića je koristio vodu, biljne čajeve, dok je mleko kupovao na obližnjoj farmi. Zeleni čaj je ocenjen kao isuviše skup za redukovani budžet, a nije kupovan ni sir, koji mu je najviše nedostajao.

Cerin je, inače, sam spravljao jogurt, musli i mesio hleb, a kesten skupljan u obližnjoj šumi je imao značajno mesto u ishrani. Vozeći svakodnevno bicikl i džogirajući tri puta nedeljno, on je sve vreme praktikovao uobičajeni sportski način života.

Pošto je za dva meseca oslabio četiri kilograma, izjavio je da nema nikakvih zdravstvenih problema, šta više da se nikad u životu nije bolje osećao. Planira da nastavi s umerenim i zdravim obrocima i ubuduće i nade se da će i neki drugi ljudi prihvatiti njegov način života.

Cerin je ukazao na podatak da porodice u razvijenim zemljama na hranu troše 400 puta više novca nego one u nerazvijenom svetu. Ukoliko bi ceo svet konzumirao onoliko prehrambenih proizvoda koliko to čine zapadnjaci, Zemlja bi morala da bude šest puta veća kako bi se proizvelo dovoljno hrane.

"Globalna kriza pokazuje da svet ne može da nastavi ovako. Imamo problem s terorizmom i zbog toga što nas dobar deo sveta ne voli zbog naše pohlepe", upozorio je Cerin.

Sreda 24.11.2010. 07:45
...stedisa nas...vidi se da nije covek u Srbiji...kod nas 90% stanovnika zivi "zdravije" od njega...i sa pola eura dnevno.........
Sreda 24.11.2010. 08:27
Bas lijepo da je odlucio da isproba sta znaci zdrava ishrana... Sad je shvatio i on da je najzdravija hrana u stvari ona koja je najjevtinija, ili domaca, a to su voce i povrce! Mi koji zivimo na zapadu za voce i povrce danas placamo nevjerovatno puno, ali u cijenu su nam uracunati i svi himijski sastavi koji se u ovom "modernom" svijetu danas koriste! A hemija nije uopste jevtina stvar! Prirodne proizvode je malo teze naci... ali zato jos vise uzivam kad dodjem u svoj rodni kraj, pa domaci sir, proja, piletina, jaja... neuporedivog ukusa!!!
Sreda 24.11.2010. 11:24
miješano meso,prilog,salata piće sve za jedan euro!!!! ma gdje to ima??? "nigdje ali lijepo zvuči!!!!!!"lud je onaj ko može povjerovati u ovakvu nebulozu.ovo mora da je plasirao MMF da nam još više zavrne želudac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online