Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 22.11.2010.
00:40
Srna A

Dodik: BiH je nepovratno podeljena

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se BiH ne može graditi sa jednim glasom a da taj glas bude samo Sarajevo, te da je ona nepovratno podijeljena zemlja.

Nema ništa od BiH: Milorad Dodik
 

"Valjda će jednom da se umore, da shvate da spajaju nespojivo. Ne mogu da grade `nacionalnu državu BiH` ne uvažavajući srpski i hrvatski narod. Uveren sam da taj projekat, posle svih ovih godina, konačno doživljava propast. Ta priča je mogla da opstaje dve-tri godine. Ali, upravo je obeležena 15. godišnjica Dejtonskog sporazuma, jasno je da pokušaj nije uspeo", konstatovao je predsednik RS.

Dodik je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da je iz Dejtonskog ugovora uzimano samo ono što je išlo na ruku Sarajevu, a na štetu Banjaluke.

"Ali, pitanje državnog uređenja nije stvar emocija. Tu smo duboko podeljeni. Jedino ne razumem zašto je samo ovde to problem, ako znamo da svuda u svetu postoje takve polarizacije. Negde manje, negde više. Srbe ne možete naterati na ljubav prema Bosni. Nekada je postojala hemija koja nas je spajala. Ali, hemija ne znači samo spajanje! Može biti i rastvaranje", naglasio je Dodik.

Predsednik RS je ponovio da ne spori "dejtonsku Bosnu", koja podrazumeva dva entiteta i tri naroda, ali da će svaku drugu BiH odbiti, pa i ovu koja je nastala razgradnjom Dejtonskog ugovora.

"Autonomiju i samoodrživost koju smo stvorili nećemo podrediti ničemu, pa ni evropskim zahtevima. Za nas samo mir nema alternativu. Srpska neće biti problem ni u čemu. Ali, neka zaborave svi koji su to namerili da će moći Srpskom da potkusuruju svoje odnose sa muslimanima u svetu. Srbi, ovakvi kakvi jesu, koji podmeću leđa i gde ne bi trebalo, ostaju Srbi. Ne želimo da budemo poniženi, ni kad nam nude naizgled lepa obećanja. Za neka daleka, daleka vremena", poručio je Dodik.


Ambasadori u prvim redovima

Inauguracija Dodika za predsednika RS
 

On je rekao da očekuje da će pritisci međunarodne zajednice biti donekle suptilniji, jer je, kako je naveo, napokon, međunarodnoj zajednici postalo jasno da ne mogu da joj prođu metodi agresivne politike koju je dosad primenjivala, a pošto joj je i dalje stalo da ostvari svoje ciljeve, pokušaće to nešto drugačijim nastupom.

Na pitanje da li je tu "suptilnost" osetio već na dan inauguracije, kada je desetina stranih ambasadora, neočekivano, zauzela mesta u prvim redovima, Dodik je rekao da mu je to bilo neuobičajeno.

"Lično sam to naprasno interesovanje razumeo kao njihovo konačno saznanje da se u BiH ništa ne može uraditi bez aktivnog učešća RS. Ipak, se ovde godinama dolazilo samo da bi se nešto naredilo ili neko smenio. Sad je jasno da to više nije moguće", ocenio je Dodik.

Komentarišući činjenicu da institucija visokog predstavnika u BiH neće biti ukinuta, niti joj je umanjene nadležnosti , Dodik je rekao da je "ta institucija postala monstrum".

"Sada je svejedno ko konkretno predstavlja OHR i iz kojeg centra. Ovde je ključno hoćete li pristati da se vama upravlja, ili nećete. Problem nastaje kad ne pristanete. A mi ne pristajemo", naglasio je Dodik.

On je rekao da ne veruje više u dobre namere stranog faktora, ali da je on nezaobilazan.

"Sami ne možemo da ga isteramo. Moramo da ga prihvatimo kao realnost. Ponosan sam, ipak, što smo u svemu tome sačuvali dostojanstvo", rekao je Dodik i dodao da sada odjednom ukidanje OHR nije uslov za EU, zapitavši se kome sad verovati kad ovako bezočno varaju.

"Šta je istina ako su jedno pričali pre šest mjeseci a sada pričaju drugo? Jedna od te dve tvrdnje je bila laž, neka kažu koja. I zašto im je neugodno što smo ih uhvatili u laži? Zašto da ćutimo? Zašto da ne kažemo da su nas slagali da BiH ne može da aplicira sve dok postoji OHR, a sada im OHR više nije problem? Samo da bi se dodvorili muslimanskoj strukturi u Sarajevu", rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.11.2010. 00:50
republika srpska je zadnja oaza srpstva i ako je srbi ne sačuvaju ni bogje sačuvati neće.zato u pamet se i ne vjerujte nikome.
Ponedeljak 22.11.2010. 16:18
kajga idi na : youtube na rubu znanosti , koristice ti mnogo a i mnogi ostali sto ovde tracite vreme Ti si supalj ko badanj. potaknut ce te na razmisljanje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online