Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.11.2010.
13:00
P.A.-Vesti A

Lagumdžija tražio mito od 1,1 milion evra

Tužilaštvo BiH privelo je kraju istragu u aferi zvanoj "reket" koja je obuhvatila najviše funkcionere SDP-a, predsednika ove partije Zlatka Lagumdžiju, potpredsednika i šefa izbornog štaba, te predsednika sarajevske opštine Novi grad Damira Hadžića, kao i Huseina - Seju Hasibovića, vlasnika građevinske firme "Butmir".

Odbacuje optužbe: Zlatko Lagumdžija

Svi oni se sumnjiče da su od vlasnika i direktora "Asa prevent grupe" Nihada Imamovića i grupe investitora pokušali da iznude mito od preko 2,2 miliona maraka (1,1 milion evra) za izmenu urbanističkog plana na području Alipašinog mosta.
Javni servis BHT1, u magazinu "Crta", objavio je šokantne snimke razgovora između Hasibovića, inače bliskog srodnika osnivača Bošnjačkog instituta Adila Zulfikarpašića, na čijem čelu se danas nalazi Zlatko Lagumdžija, i investitora.

Paralelno, tvrdi BHT1, u Tužilaštvu BiH otvorena je istraga o nestaloj Zulfikarpašićevoj zaostavštini, a radi se o krađi umetničkih slika i nameštaja vrednih milione maraka, zašta se opet sumnjiče Lagumdžija i Hasibović.
Prema šokantnim audio snimcima objavljenim na BHT1, Hasibović u ime SDP-a dogovara detalje o visini i načini isplate novca u zamenu za izmenu urbanističkog plana.

Odbio da plaća reket: Nihad Imamović

Neidentifikovanom investitoru Hasibović je opisao tajni sastanak čelnika SDP-a na kojem je dogovoreno sve o uzimanju reketa.

Sastanku su, kako je rekao, prisustvovali lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, Damir Hadžić, načelnik sarajevske opštine Novi grad, predsedavajući Skupštine grada Sarajeva Marin Ivanišević, i načelnik opštine Centar Dževad Bećirević. Hasibović u razgovoru tvrdi da je "sve prebačeno na Damira Hadžića" i da investitor više neće morati ići od jednog do drugog funkcionera.


Klupko je počelo da se odmotava kada je direktor "Asa prevent grupe" Nihada Imamović pre godinu i po dana prijavio Federalnoj upravi policije da mu je određeni broj ljudi iz SDP-a prvo pokušao da iznudi mito od 3,5 miliona KM, da bi potom snizili cenu na 2,2 miliona, u zamenu za odluku Skupštine grada Sarajevo kojom se menja urbanistički plan. Dobro koordinisana akcija rezultovala je mnoštvom dokaza.


Sam Imamović u "Crti" je potvrdio da je bio šokiran cifrom koja je od njega tražena, navodeći da je bio spreman da "pomogne gradnju nekog obdaništa", ali da novac nije želeo da da.


- Na moje pitanje na koji način bi se taj novac predao, odgovoreno je da će se sve odvijati u Bošnjačkom institutu. Onaj ko donese novac, doneće ga u tašni. I šef će doći sa tašnom - rekao je Imamović, tvrdeći da ne zna da li se ovo "šef" odnosilo na Zlatka Lagumdžiju.


Za Imamovića se, inače, veruje da je išao ozvučen na sastanke sa vlasnikom firme "Butmir" Huseinom Hasibovićem.
 

Hadžić saslušan kao osumnjičeni

 

Damir Hadžić

Istraga u aferi "reket" otvorena je u februaru mesecu, a u aprilu su iz Tužilaštva BiH potvrdili da su, u svojstvu osumnjičenog, saslušali Damira Hadžića.

 

Hadžić, ali i rukovodstvo SDP-a, tada su tvrdili da Imamović za započeti objekat nema nikakvih dozvola i da lokalna vlast neće dopustiti nelegalnu izgradnju.


Lagumdžija je 1. aprila saopštio da je Tužilaštvu BiH na lično insistiranje dao iskaz povodom Imamovićeve prijave jer želi "da se celokupan slučaj što pre reši", tvrdeći da je reč o "predizbornom obračunu s opozicijom".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online