Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 19.11.2010.
13:17 >> 14:34h
Vestionline A

Gračac: Prevrnuo se autobus sa srpskom decom

Minibus koji je prevozio 15 učenika iz Srba i okolnih sela u školu Gračac, u Lici, jutros je sleteo s puta na području Malovana kod Gračaca. Jedan dečak je teže povređen.

Minibus u kojem su se nalazila deca

Jedan od učenika proleteo je kroz staklo, a vozilo mu je priklještilo nogu. Iako je minibus morao da se podiže kako bi izvukli dečaka, on nije teže povređen. Ostali učenici su iz autobusa izašli kroz otvor na krovu, javljaju hrvatski mediji.

"Dečak koji je zadobio teže povrede slomio je nadlaktičnu i ključnu kost. Četvoro dece i vozač su samo lakše povređeni, imaju hematome i posekotine", potvrdio je dežurni hirurg gospićke bolnice Branko Garković u kojoj su povređeni smešteni.

Ugruvani dečaci iz prevrnutog autobusa

Mediji izveštavaju da su deca u stanju šoka, mokra i smrznuta jer je sve vreme padala jaka kiša. Vozač Mirko Dubaić (63) povredio je rame, a zbog straha za decu i on je bio u šoku.

"Vozim 30 godina, prvi put mi se nešto ovakvo dogodilo. Naleteli smo na jedan deo puta gde je uz ledenu kiša padala i tuča. Vozio sam i manje od 30 km/h, ali u jednom trenutku je mini-bus proklizao, izgubio sam kontrolu i preko suprotne trake smo sleteli s leve strane puta. Nisam ni sam siguran jesmo li se prevrtali jednom ili dvaput. Deca su počela da viču, neka i plaču, ali na sreću svi smo se brzo pribrali. Autobus je ostao da leži bočno na strani gde su vrata pa su svi izlazili kroz šiber na krovu. Jednom dečaku je bila priklještena noga, a čim su naišle neke kamiondžije i šumari svi zajedno smo brzo podigli kombi da izvučemo maloga. Srećom, noga mu nije bila slomljena", rekao je vozač Dubaić koji je bio negativan na policijskom alkotestu.

Dvanaestogodišnji Marko Kasalo, kojemu je noga bila zarobljena ispod kombija do trenutka nesreće sedeo je sa starijim bratom, 14-godišnjim Matejom na sedištima napred do vozača.

"Ja sam izleteo kroz šofer-šajbnu i onda ostao ispod kombija. Ostali su izlazili na krov, a ja nisam mogao da se pomerim dok nisu došli neki ljudi i oslobodili me", kaže Marko koji je zadobio više povreda po telu i glavi, ali je prošao bez lomova.

Njegov otac Ilija kaže da se deca svaki dan voze oko 80 km od kuće do škole i nazad, a na putu za Gračac treba da skrenu i u selo Zrmanja po jedno dete. Tokom zime vremenski uslovi, sneg i poledica drže roditelje svaki dan u strahu jer se stalno boje za decu.

Povređenu decu pokupili su šumari Šumarije Gračac i odvezli ih u tamošnji Dom zdravlja, a oni s ozbiljnijim povredama su prevezeni u Gospić kako bi se izvršili specijalistički pregledi i snimci.

"Sin me je nazvao oko pola osam i rekao: 'Mama, mi smo sleteli s puta i svi smo krvavi.' Odsekle su mi se noge, a u detetovom glasu sam osetila šok. Pitala sam ga odmah jesu li svi živi i on je rekao da jesu, tad mi je barem malo bilo lakše", rekla je Anđa Marić čiji je sin najteže povređen.

U toku je uviđaj, posle koga će biti poznate okolnosti nesreće.

U Srbu i okolnim selima je većinsko srpsko stanovništvo. U varošici se nalazi škola od prvog do četvrtog razreda, a deca viših razreda idu u školu u opštinsko sedište Gračac.

POVEZANE VESTI

Petak 19.11.2010. 13:29
...dobro je da su deca ziva...
Petak 19.11.2010. 16:11
djecacima i djevojcicama zelim brz oporavak,i da taj sok brzo prerade....... samo nekontam nesto,taj vozac trvdi da je ispod 30km/h vozio,kako onda tragove iza busa moze da opravda,za mene to izgleda sve na brebrzu voznju,sve u svemu nek su glave zive,a ostalo ce se dokazati.....
Petak 19.11.2010. 15:47
Mučenici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online