Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.11.2010.
04:49
S. Princip - Vesti A

Vruć krompir za Hrvatsku?

Ako bi ovih dana opet aktuelni "Slučaj Vasiljković" barem nagnao australijski sistem da se bolje pozabavi domaćom legulativom i praksom u oblasti ratnog zločina, i to bi bio uspeh za ovo društvo. Ovo se tiče pravne regulative celokupnog procesa, od početne istrage sumnji da je australijski državljanin počinio takvo krivično delo, do konačnog, eventualnog, izvođenja pred sud pravde.

Kratka radost: Kapetan Dragan
 



Sud u Sidneju danas treba da okonča dvodnevnu raspravu o Vasiljkovićevoj žalbi na presudu po njegovoj tužbi protiv ovdašnjeg dnevnika "Australijen".

U prvom stepenu, on je parnicu izgubio, a optužbe protiv njega u novinama, deo njih, prihvaćene kao verodostojne. Ovih dana, dakle, sud treba da potvrdi da li se uprkos novim elementima smatra da su novinarski navodi, ili deo navoda, u tekstu o Vasiljkoviću istiniti ili ne.

Šta će vlada da preduzme?


"Slučaj Kapetana Dragana je problem za australijsku vladu, zavisno od toga šta će se desiti na Visokom sudu. Hrvatska je podnela ozbiljne optužbe protiv naturalizovanog australijskog državljanina i Veće Federalnog suda nedavno je odlučilo da on neće imati pošteno suđenje ako bude izručen Hrvatskoj i suočen s tim optužbama. Ako ekstradicija ne dolazi u obzir, onda je pitanje šta u stvarnosti mi onda treba da uradimo? Kako da odgovorimo obavezama Ženevske konvencije o istrazi navoda o ozbiljnim zločinima i, ako je potrebno, da procesuiramo kod kuće, zato što je to tačno određena obaveza onog časa kada smo postali potpisnici Ženevske konvencije", rekao je svojevremeno profesor Jeras.

 

Ako mu i žalba bude odbačena, on će izgubiti skupu parnicu koju je poveo. Ali, to nije rešenje njegovog problema ili eventualne odgovornosti. Nije šala biti u novinama proglašen "komandirom odreda smrti". U tom slučaju, pitanje je šta će sistem učiniti dalje. Da li će to biti povod da zvanični organ vlasti (policija?) valjano istraži njegovu prošlost.


Dosad se to niko nije setio. Australija se, čini se, oslonila jedino na svoju međunarodnu obavezu proisteklu iz Ženevske konvencije tako što će zastupati Hrvatsku u postupku njegovog izručenja. Time je vruć krompir prepušten Hrvatskoj i jedino domaćim organima koji su dužni da je predstavljaju na sudovima (ponovo krajem ovog meseca).


Šta bi se desilo da Vasiljković nije tužio? Da li bi se vlasti zadovoljile samo zastupanjem druge države? Šta bi se desilo ako u tom procesu sudovi odbace hrvatski zahtev? Jer, to ne bi automatski značilo da nema osnova za istragu, već samo da nema osnova za ekstradiciju. Šta će se desiti ako hrvatski zahtev ipak bude odbačen, a Vasiljković izgubi u parnici protiv "Australijena"? Ili obrnuto? Je li kriv ili je prav? To danas ovde niko ne zna.


Jedini ishod ovog paralelnog procesa koji po Australiju nije konfliktan, osim po teškom pitanju ljudskih prava, jeste da ovdašnji sudovi daju za pravo i Hrvatskoj i "Australijenu".
U tom slučaju, međutim, ostaje gorak okus, najpre kod Vasiljkovića: posebno ako je nevin, da ga je rođena država ostavila na cedilu. A zatim i kod građana Australije: da ta država nije učinila ništa da sebe i njih (raz)uveri da li među njima šeta ratni zločinac.


Prošle godine, malo nakon što je Federalni sud odbacio zahtev za izručenje i pustio Vasiljkovića na slobodu, čekalo se šta će reći Visoki sud o australijskoj žalbi u ime Hrvatske.

Da je taj sud onda, takođe, odlučio negativno o ekstradiciji, Vlada Australije imala bi veliki problem. Ovo je, tada, za nacionalni ABC radio rekao profesor Mark Jeras, nekada u tužilaštvu Suda u Hagu, a danas predavač međunarodnog prava na Univerzitetu Novog Južnog Velsa.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online