Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 17.11.2010.
02:12
Z. M. - Vesti A

Incko: Državu RS ne bi priznala ni Srbija

"Otcepljenje RS bio bi posthumni uspeh Miloševića", rekao je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko i dodao da to svet ne bi priznao.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Incko ocenio je u Beču da ova zemlja poslednje četiri godine stagnira i zaostaje za susedima.

Bosna zaostaje za susedima: Valentin Incko

- BiH mogla bi uskoro biti okružena kandidatima ili članicama EU. Zbog toga BiH mora napredovati brže i ne sme da zaostaje - upozorio je on na konferenciji za štampu povodom 15-godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma. - Od 1995. postignut je značajan napredak. Dejton je doneo zajedničke institucije, pošto su pre tog sporazuma bile tri različite vlade, valute i slično.


Poslednje četiri godine reforme su obustavljanje,i zbog toga je BiH zaostala za susedima.
 

Dejton ostaje na snazi


- I nakon što se Kancelarija visokog predstavnika zatvori, Dejtonski sporazum će ostati na snazi, i stalno će se nadzirati.

 

Međutim, zemlji su potrebne sopstveni mehanizmi za prevazilaženje problema. Tako je, na primer, Dejton izostavio Vrhovni sud.

 

Moja ideja je da svi problemi treba da se reše institucionalno u lokalnim institucijama, a ne preko stranaca. Zato je potrebna mala reforma, koja bi donela jačanje funkcionalnosti države, a ne centralizacija - rekao je Incko.

Ukazujući da su 11 godina posle rate u Bosni obeležene napretkom, Incko je rekao da zbog zastoja međunarodno angažovanje mora da se nastavi sve dok ova zemlja ne bude potpuno u stanju da rešava svoje probleme bez međunarodne pomoći.


On je naglasio da će međunarodno prisustvo biti uvek u BiH, ali kasnije na drugačiji način i ponovio da bi otcepljenje RS bio posthumni uspeh politike Slobodana Miloševića.

Incko je ocenio da bi RS, u slučaju odluke o otcepljenju, bila suočena s nepriznavanjem i dodao da veruje da čak ni Srbija ne bi priznala takvu državu.


Prema njegovim rečima, Brčko je najbolji primer da narodi u BiH mogu da žive zajedno i zato se mora odustati od govora mržnje.


Kad je reč o susedstvu, on je ocenio da aktuelno imamo najbolju "klimu do sada", ukazujući na predsednike Hrvatske i Srbije Ivu Josipovića i Borisa Tadića koji su pokrenuli proces ne samo regionalne saradnje, već i regionalnog pomirenja.


Što se tiče evroatlantskih integracija, Incko je naglasio da BiH nije trenutno na tom putu i da se taj proces mora ubrzati.


Prema njegovim rečima, BiH taj proces može realizovati, ali samo kao jedinstvena država.


Reforme koje su dovele do vizne liberalizacije su dokazale da je, kad postoji politička volja kod vođa, moguće sprovoditi reforme, ukazao je Incko.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.11.2010. 02:43
Bosanci i Hercegovci su na dobrom putu , jos samo da krenu.Nesto im se ne da!
Sreda 17.11.2010. 07:21
Jedina zemlja sa kojom Hrvatska i Srbija imaju pozitivan trgovinski bilans je BiH.Ko je lud da kolje koku koja mu nosi zlatna jaja. Interes svih je da ostane BiH onakva kakva je danas,zemlja bez ekonomije,bez radnih mjesta ,gdje glavnu ekonomsku politiku vodi uvoznicki lobi.Tako da danas imamo na trzistu BiH osamdeset posto robe je Hrvatskog,Slovenskog i Srbijanskog porijekla! Dok je tako BiH ce da tapce u mjestu i nikad nece moci naprijed,zahvaljujuci politicarima koji podrzavaju tu politiku a bacaju prasinu u oci narodu u obliku nekakvog nacionalizma i sovinizma.
Sreda 17.11.2010. 21:04
Postena Zahvala Adminu ovog Portala, radite svoj posao kako treba,hvala ode zakasni na poso ,majka mu stara Do sutra ,laka vam noc
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online