Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.11.2010.
09:08 >> 20:28h
Srna, Vestionline A

Uhapšen Šarićev brat Duško

Duško Šarić (33) iz Pljevalja, mlađi brat odbeglog Darka Šarića (40) optuženog za šverc kokaina, saslušan je danas kog državog tužioca u Bijelom Polju, gde je odbacio sve optužbe koje ga dovode u vezu sa trgovinom narkoticima na teritoriji Italije.

Negirao sve navode optužnice: Duško Šarić
 

Duško Šarić je priveden sinoć u pljevaljski Centar bezbednosti, potvrđeno je Televiziji "Vijesti" u tamošnjoj policiji. Njegov advokat Josif Mićković reko je da je Dušku određen pritvor zbog šverca droge.

"On nije osumnjičen za delo koje se stavlja na teret njegovom bratu Darku - šverc više od dve tone kokaina, već za šverc drugih narkotika", precizirao je Mićković za TV "Vijesti".


Pljevaljska policija nije dala obaveštenje zbog čega je Šarić priveden, ni da li je to rađeno po zahtevu neke druge države, ili ne.

U nalogu za hapšenje Darko Šarić sumnjiči se za "promovisanje, organizaciju i finansiranje aktivnosti u međunarodnoj trgovini narkoticima", prenele su italijanske agencije navode policije.

 

Prema tužiocima odeljenja za borbu protiv mafije i policiji Milana, Šarić stoji iza švercerskih srpsko-crnogorskih grupa, koje su nekoliko godina poslovale sa milanskim klanovima i pojedinim kriminalnim grupama sa severa Italije, kojima je prodavao drogu u isporukama ne manjim od 200 kilograma.

 

Istragom je otkriveno da je više narko grupa upravljalo trgovinom drogom u Milanu i okolini tog grada, dok je međunarodna kriminalna grupa koju su činili državljani iz republika bivše Jugoslavije imala dominantnu ulogu zahvaljujući kojoj je snadbevala lokalne kriminalne grupe kokainom visokog nivoa čistoće, između 78 i 90 odsto, po ceni između 35.000 i 47.000 evra po kilogramu.

 

"Te narko mreže imale su gotovo paravojnu organizaciju, s ćelijama širom Južne Amerike i u istočnoj Evropi, i da su tržištu Milana isporučivale između 2007. i 2009. od hiljadu do tri hiljade kilograma kokaina mesečno", piše agencija Adnkronos.


Duško Šarić je negirao sve navode krivične prijave koja ga tereti da je član organzovane kriminalne grupe od 53 člana s prostora bivše Jugoslavije i Italije, osumnjičene za rasturanje kokaina na teritoriji Italije, rekao je Tanjugu njegov branilac Momčilo Minić.


Prema rečima Minića, Duško Šarić nije mogao detaljno da se brani jer krivičnom prijavom nije precizirano koje mu se radnje izvršenja stavljaju na teret, ali želi da iznese svoju odbranu jer tvrdi da nema veze s međunarodnim švercom kokaina.


Minić je kazao da će njegov branjenik sutra biti izveden pred istražnog sudiju u Bijelom Polju, koji će odlučiti da li će mu odrediti pritvor.


Policija Crne Gore uhapsila je Duška Šarića i dva srpska državljana - Vitomira Bajića i Srpka Klisura iz Priboja na osnovu poternice Interpola u Rimu, a u sklopu međunarodne policijske operacije "Loptice".

Četvorka uhapšena u Srbiji

 

Hapšenja usledila nakon mukotrpnog rada istražnih organa nekoliko zemalja

Šef kabineta direktora BIA, Jovan Stojić, izjavio je za B92 da je ta bezbednosna služba koordinirala akciju u Srbiji, u kojoj su uhapšene četiri osobe.

 

Uhapšeni su Zlatko Đorđević iz Beograda i Kragujevčani Božidar Kapetanović, Goran Živanović i Gordana Milivojević-Rakić.

 

Kako saznaje B92, Kapetanović je u svom preduzeću Kapetanović transport zaposlio Dejana Rakića iz Knjaževca, koji je u oktobru uhapšen zbog sumnje da je umešan u šverc kokaina.

 

Akcija je izvršena na osnovu naredbi istražnog sudije Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, potvrdio je za B92 Miljko Radosavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal.

 

Vođe međunarodne mreže delovale su iz Srbije i Slovenije i, kako je istraga utvrdila, preko ćelija u Italiji, u drugim evropskim zemljama i nekim državama Južne Amerike, podsticali su između 2007. i 2009. godine nabavku i prodaju ogromnih količina kokaina.

Kako će pomoći bratu?: Darko Šarić

Duško Šarić je mlađi brat odbeglog Darka Šarića, koga potražuje srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal kao organizatora grupe koja je pokušala da prošvercuje više od dve i po tone kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, i za pranje novca koji je stekao kriminalnim delatnostima.


U nastavka akcije "Balkanski ratnik", danas je na teritoriji Italije, Crne Gore, Slovenije i Srbije uhapšeno oko 80 osumnjičenih za trgovinu drogom, koji se dovode u vezu sa odbeglim Darkom Šarićem.


Ova međunarodna akcija, sprovedena po molbi Italijanske direkcije za borbu protiv mafije, koja je izdala nalog za hapšenje 108 osumnjičenih za trgovinu drogom na teritoriji Italije, a nisu obuhvaćeni postupcima koji se već vode protiv delova Šarićeve grupe u Srbiji i Sloveniji.


Duška Šarića ne traže u Srbiji

Duško Šarić nije optužen, niti osumnjičen u Srbiji, a kako je potvrdio direktor Policije Srbije Milorad Veljović on nije predmet interesovanja srpske policije.

Podgorički list "Dan" iz policije saznaje da se hapšenje Duška Šarića dovodi u vezu sa nedavnim boravkom italijanskog tužioca Pjetra Grasa u Crnoj Gori, koji, između ostalih, vodi istragu protiv uhapšenih u akciji "Šah mat".


Hapšenja i u Srbiji

 

Četri osobe uhapšene su noćas u Srbij u četiri ujutru zbog trgovine drogom i sumnje da pripadaju klanu Darka Šarića. Pored hapšenja u Crnoj Gori, policijske akcije su izvedene i na području BiH i Hrvatske.
U akciji kojom je rukovodila Bezbedonosno informativna agencija u Srbiji su uhapšeni Zlatko Đorđević(32) iz Beograda i troje Kragujevčana Goran Živanović(37), Milivojević-Rakić Gordana (56), i Božidar Kapetanović (27). Oni se terete za krijumčarenje kokaina, koji je brodovima stizao u italijanske luke. 
Detalji akcije o hapšenju pripadnika Šarićevog klana danas će saopštiti Specijalno tužilaštvu za organizovani kriminal.

O Šarićevom hapšenju je, kako piše "Dan", obavešteno i crnogorsko vrhovno tužilaštvo, koje će posle konsultacija odlučiti da li će pljevaljski biznismen biti zadržan i izručen Italiji.

Protiv Duška Šarića istragu su pokrenule i argentinske vlasti, ubrzo posle zaplene više od dve tone kokaina u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine. On je u Aregentini bio osumnjičen da je umešan u krijumčarenje kokaina.


Šarić je, kako se navodi, uhapšen nedugo nakon što je Crna Gora Italiji izručila Duška Duku Mićunovića, označenog kao organizatora grupe koja se bavila međunarodnim krijumčarenjem narkotika u toj zemlji.


U Budvi se istovremeno odvijao drugi deo koordinirane akcije policije, u kojoj su pretresani stanovi i lokali, a sinoć oko 23 sata i privedena su i dva bivša pripadnika Jedinice za specijalne operacije Srbije Vitomir Bojić i Srpko Klisura. Prema pisanju podgoričkih medija, oni su svojevremeno obezbeđivali Darka Šarića u Beogradu i uhapšeni su po srpskoj poternici. 


"Vijesti" pišu da su Bojić i Klisura posle ponoći pušteni na slobodu, a iz policije im je rečeno da su uhapšeni, "jer su ličili na nekog". 

Prema saznanjima "Dana", bivšim pripadnicima JSO, uhapšenim u hotelu u kome su odseli, uručena su rešenja o zadržavanju i nema zakonskih prepreko za njihovo izručenje, pošto se radi o državljanima Srbije.

Jahta ''Maui'' na kojoj je pronađena pošiljka heroina iz Južne Amerike, za koju se sumnja da je pripadala Darku Šariću

Duško Šarić (39) vođa je poslova Šarićeve grupe koji su legalni. Prema pisanju medija, on je je vlasnik diskoteke-restorana "Municipijum" u Pljevljima, kao i špeditersko-prevozničke firme "Šmid produkt". Osnivač je i preduzeća "Mat kompani", i vlasnik FK Rudar iz Pljevalja.

Javnost u Srbiji imala je prilike da čuje njegove izjave pre nešto više od mesec dana, na početku suđenja Šarićevoj grupi u odsustvu u Specijalnom sudu.

Zaplenjene dve tone kokaina


Policija Belizea je danas saopštila da su zaplenjene dve tone kokaina koje su stigle u zemlju malim avionom koji je u toku noći sleteo na autoput.


Pet policajaca je u pritvoru jer se sumnja da su blokirali za saobraćaj deonicu autoputa kako bi dvomotorac "Bičkraft" mogao rano ujutru u subotu da sleti, javio je AP pozivajući se na vlasti Belizea.


Prema jučerašnjem policijskom izvestaju 80 bala kokaina pronađene su u selu u blizini autoputa na jugu Belizea.


Ništa nije rečeno odakle je avion doleteo niti šta se desilo s njim i pilotom.

"Nadam se da će doći vreme kada se politički poeni (u Srbiji) neće otkrivati utrkivanjem u optužbama protiv mog brata. Sada nije tako vreme i zbog toga Darko nije bezbedan. Mislim da mu je život ugrožen, javno mu je presuđeno", rekao je tada Duško Šarić podgoričkoj štampi.

Prema njegovim rečima, svi su se "gurali" da kokain pripišu Darku i sada neće da dozvole da se dođe do prave istine. "Zato i ne može da se vrati i dokaže da nije kriv".

"Moj brat se ne boji nikakvih zaštićenih svedoka, nikakvih dokaza, jer je nevin. Boji se samo laži, prevare, nameštenih i montiranih procesa", rekao je Duško Šarić. On je naveo da ne zna gde mu se brat nalazi, ali tvrdi da nije u Crnoj Gori.

Zaplenjena tona kokaina u Italiji

 

Italijanska policija je juče zaplenila jednu tonu čistog kokaina, vrednu blizu 250 miliona evra, iz jednog kontejnera za transport u kome je bila poljoprivredna oprema iz Brazila.

 

Policija u kalabrijskoj luci Đoja Tauro otkrila je drogu na osnovu dojave britanskih zvaničnika koji se bave organizovanim kriminalom.

"Darko se još nijednom nije javio porodici i nemamo kontakt s njim, niti znamo kako je i šta radi", kazao je Duško Šarić, navodeći da što se tiče bezbednosti njegova porodica nije mirna niti se osećaju sigurnim i bezbednim.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.11.2010. 09:20
stari oproban recept, koji se nikada nece menjati. sve se zna, ali za javnost. prava istina je u vrhu vlasti. imali smo iskusto sa zemunskim klanom koji je radio uz blagoslov vlasti. i saric je tako radio. sve je unutrasnje pitanje ove vlasti. a nama sta kazu pa veruj ne veruj. sve je indeticno, sem sto nije niko od zvanicnika likvidiran i sto sarica nisu ubili na meljaku. i postavljam moje uobicajeno pitanje. kako je gospodin saric.
Utorak 16.11.2010. 10:18
Ha ha,kakav scenario? Bata mu dila drogu u tonama,povezao cijelu Srbiju i Crnu Goru u jedan kriminalni klan a on jadan ne zna cime mu se batica bavi i nije ni na koji nacin povezan sa tim! Jadnicak! Zar nije simptmaticno da supruznici i rodbina tih mafijasa ne zna nista o njihovim poslovima, mada im to ne smeta da uzivaju u novcu i blagostanju! Poslije se pojavljuju u sudnicama, novinama zacudjenog izraza na licu kao `Alisa u zemlji cuda!`
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online