Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 10.11.2010.
02:30
S. Princip - Vesti A

Kep u zatvoru zbog lošeg prevoda

U hrvatskim dokumentima Dragan Vasiljković sve vreme tretiran kao osumnjičeni, iako u engleskom prevodu taj izraz postaje - optuženi, što bitno menja smisao.

Kapetan Dragan

Branioci predstavnika australijskih i hrvatskih vlasti koje je Dragan Vasiljković tužio dokazujući da ga ilegalno drže u zatvoru zatražili su ove nedelje da se njegova tužba odbaci.

Ovaj njihov zahtev usledio je nakon što su advokati Kapetana Dragana u septembru izneli pred Federalni sud nove dokaze u prilog svoje tvrdnje da se ovde protiv njega vodi nezakonit proces za izručenje.

Sudija Ričard Edmonds je sada saslušao obrazloženje advokata tuženih koje je predstavljao barister Stiven Lojd.
 

Kao što je poznato, Vasiljković je izašao s tužbom protiv ministra unutrašnjih poslova Brendana O'Konora, državnog pravobranioca Komonvelta Roberta Meklilenda, Republike Hrvatske, odgovornog lica iz zatvora "Silvervoter", kao i bivšeg ministra pravosuđa Martina Elisona.
 

Može da sudi samo SFRJ


Grupa volontera došla je, takođe, i do zanimljivog zaključka da je Draganu Vasiljkoviću, u slučaju da je osumnjičen za ratni zločin 1991, kao što ga tereti Hrvatska, njemu mogla da sudi jedino Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija u kojoj je u to vreme Hrvatska još bila republika (nezavisnost dobila 1992).

Barister Lojd uz ostalo je izneo stav da su tvrdnje iznesene u tužbi već ranije razmotrene na nizu sudskih instanci, da je o njima odlučeno i da bi bilo gubljenje vremena ponovo im se posvećivati.


Barister tužitelja Klajv Evat dokazivao je suprotno, tvrdeći sudu da činjenice koje su sada predočene niko još nije razmatrao i da njegov klijent ima pravo na zaštitu svoje lične slobode na principu habeas korpus.

U stvari, da ima pravo da skreće pažnju na nezakonit postupak protiv njega kad god mu se i koliko puta mu se dogodi.


Nova tužba, kako smo ranije pisali, sadrži podatak da su Dragana Vasiljkovića hrvatske vlasti tražile po zakonu koji nije ni bio na snazi u vreme za koje njega terete za ratni zločin.

Advokati Klajv Evat i Rodžer Rasmasen
 


"Vesti" su sada u prilici da objave izuzetno zanimljive detalje do kojih je, strpljivim radom, došla jedna grupa ovdašnjih Srba, uz pomoć svog prijatelja, advokata koji se vratio u otadžbinu. Ti nalazi su sada u tužbi predočenoj sudu.


Prvi put nakon skoro pet godina od kako je prvi put uhapšen, Vasiljkovićevi pravni zastupnici dobili su sada u ruke argument da niko nije kako treba proveravao hrvatski zahtev za izručenje i prateća dokumenta i valjano uporedio engleski prevod sa originalom.

Ispostavilo se, naime, da je u dokumentima Županijskog suda Šibenik Dragan Vasiljković sve vreme tretiran kao osumnjičeni, odnosno osoba koju traže zbog istrage. U engleskom prevodu, međutim, izraz osumnjičeni na kraju sudskog dokumenta postaje - optuženi, što bitno menja na stvari i moglo bi da zakomplikuje celo vođenje postupka.


Sudija Edmonds rekao je da će najkasnije do 17. novembra doneti odluku da li će se ili ne po ovoj tužbi održati sudski pretres.
 

Retroaktivno


U Sidneju su našli da se na Vasiljkovića zakon primenjuje - retroaktivno. U zahtevu za njegovo izručenje, naime, Hrvatska se poziva na članove 120 i 122 svog Osnovnog krivičnog zakona. Problem je, navodi se sudu, u tome što se ti članovi prvi put nalaze u zakonu koji je stupio na snagu aprila 1993, dakle, nakon što su počinjeni navodni zločini za koje je Vasiljković osumnjičen.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.11.2010. 13:56
kapetan je primjer šta se dešava ljudima koji su se suprostavili inkviziciji i nije prihvatio da je zemlja ravna nego okrugla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online