Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 04.11.2010.
03:17
Vestionline A

Tadiću, zašto Vukovar, a ne Jadovno?

Predsednik Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. Dušan Bastašić uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kome ga pita zašto pre posećuje Vukovar nego Jadovno i zašto umesto Paulin Dvora ne ode u Pakračku Poljanu.

"U Paulin Dvor odlazite, posle Ovčare, gde je sa ''agresorske'' strane pobijeno više dve stotine zarobljenih hrvatskih branitelja. Radi se, bez sumnje, o ratnom zločinu nad prethodno razoružanim braniteljima. Uvažavam svaku žrtvu, ali izabrano mesto srpskog stradanja smatram poznatim načinom minimiziranja žrtava koje je učinila hrvatska strana", podseća Bastašić u pismu.

Marginalizovanje srpskih žrtava: Boris Tadić

On ističe da je u Pakračkoj Poljani pod rukovodstvom, nadzorom i uz direktno učešće Tomislava Merčepa, "isturene ruke Ministarstva za unutrašnje poslove i Vlade tadašnje Hrvatske, na najbrutalnije i najperverznije načine, za šta postoje živi svedoci, usmrćeno više od dve stotine zagrebačkih Srba, nenaoružanih i odvedenih iz njihovih stanova i kreveta".

Bastašić podseća da su ne samo Srbija, nego i Srbi u celoj tada još nepriznatoj Hrvatskoj, a i kasnije, proglašeni agresorima.

"Dakle, oni u svojim kućama i dvorištima u kojima su ih hrvatski ''branitelji'' klali, ubijali, mnoge proterivali i redom pljačkali. Podsećam Vas da su te postupke zvali ''oslobođenje od agresora'' ", navodi Bastašić u otvorenom pismu Tadiću, pred njegovu sutrašnju posetu Vukovaru.

On je dodao da je Tadić "ražalostio i izneverio potomke i poštovaoce Jadovinskih žrtava kada se nije odazvao njihovom pozivu da zajednički obeleže dan sećanja na Jadovno, prvo obeležavanje u 69 godina".

"Braća smo po jami Jadovinskoj, jer dole u bezdanu Velebita još uvek leže kosti Vašeg deda Strahinje uz kosti mojih dedova Luke i Milana i strica Steve. Iako ih nismo sahranili i nismo jame zamenili grobovima, zaslužuju barem da ih obilazimo, mesta pogubljenja obleežimo i parastose služimo", poručio je Bastašić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.11.2010. 08:10
Kad neko iz Srbije kaže zapadu i Hrvatskoj da dvedesetih godina nije bilo nikakve agresije već da je to bio gradjanski rat. Kad se Hrvatska izvini za žrtve nad Srbima u II svetskom ratu, Srbija će biti poštovana i od EU i od ostatka sveta. Svako izvinjavanje za žrtve koje su uradili Srbi na prostorima bivše Jugoslavije samo još više stežu omči Srbima oko vrati i stvara mišljenje o nama kao genocidnom narodu. Sa ovikvim predsednikom Srbija nema šanse da zauzme mesto medju medju ponosnim narodima.
Četvrtak 04.11.2010. 08:31
U kabinetu ... - Daro, a šta misliš o ovoj kravati ... - Pa ne znam predsedniče ... ovaj ... malo je drečava ... - U pravu si pomisliće da se radujem ... a ova ... - Jao predsedniče ta vam ne ide uz boju očiju ... ajde neka druga ... - Evo Daro ova ... šta misliš nju sam dobio od Jece ... - Pa ne znam ali možda za drugu priliku ipak da nosite poklon na izvinjenje ... - Aha a ova crna od satena ... - E ta odgovara, baš vam se slaže uz boju pramena, jao ista nijansa, moram da pipnem izvinite ... - A ne izvinite vi ... Daro sto puta sam ti rekao da se ne izvinjavaš ... Nešto kasnije u studiju ... - .. I svim građanima Srbije na kraju poručujem da sam imao veoma teške pripreme za današnju posetu
Četvrtak 04.11.2010. 11:49
Haloooo Tadicu presednice, sto ne ode u Kraljevo, nakon zemljotresa ima mrtvih porusene kuce, narod na ulicama, jel si tamo otisao da vidis sta se desava, jel je precije da ides u Vukovar. Gde je sada Ceda sa njegovim izjavama kad su u pitanje gradjani srbije, gde je ta beogradska elita ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online