Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.10.2010.
18:48

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Krst na ognjištu Matije Bećkovića

Akademik SANU Matija Bećković i njegov brat Ljubomir i sestra Ljubica sa svojim porodicama podigli su krst na ruševnom kućištu svojih predaka u zaseoku Vukodo u Velje dubokom u Rovcima (Crna Gora).

Bećkovići na podizanju krsta u Veljem dubokom
 

Ovo znamenje na zapustelom ognjištu njihovog oca Vuka Bećkovića - oficira Kraljevine Jugoslavije poginulog u Sloveniji 1944. godine - osveštao je juče mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović).

Pored osveštanog krsta mitropolit je zatim krstio Dragoslava Draškovića i njegovih pet kćeri.

Ovim svečanostima pored meštana i sveštenstva, među članovima familije bio je prisusutan i Matijin stric Mikonja Bećković (95).

Od najstarijih do najmlađih: bećkovići na okupu
 

„Kad su ove kuće postajale kućišta i zarastale u trnje i koprivu, poneko bi rekao ko je ovuda prolazio: treba ovde nešto da napravite, grehota je da ono onako stoji“, rekao je prigodnoj besedi akademik Bećković i nastavio:

„Ja sam i tada mislio da bi tu bilo najprirodnije da bude jedan krst. I posle mnogo godina letos, na onom putu kad se skreće za Ostrog ja sam video ovaj krst i pomislio da je to taj koji bi trebalo da bude ovde u Vukodolu. Sa vladikom ostroškim (Jovanom Prićem) sam se brzo dogovorio da bude od istoga kamena, iste veličine, da se onaj udvoji i umnoži i da dođe u Velje duboko".

„Mi smo se oduvek kleli 'Ovoga mi krsta', a sad ćemo kad se tako kunemo misliti i na ovaj ovde. A evo stasao je i mitropolit crnogorski, pravi i dostojni, da ga osvešta, a tu je i naš Mikonja još doživeo i da ga vidi“, zaključio je Bećković.

Matija Bećković drži besedu

Mitropolit Amfilohije je rekao da je „veliki Božji dar da ovaj krst zasija ovom drevnom mestu“.

„I do sada je on sijao, i na hramu i u domovima, a naročito na svima vašim i našim precima koji su život živeli u njegovom znaku, krštavajući se i primajući pečat dara Duha svetoga. U znaku časnog krsta je i ovaj dom Bećkovića. Evo, od njega su ostali zidovi, vaznio se na nebesa, zajedno sa svima onima koji su ga gradili i čiji život je bio u znaku časnoga krsta. U znaku krsta im je i vrijeme i vječnost njihova".

„Neka ovaj krst bude spomen na raspeti dom Bećkovića, na one koji su ga gradili i stradali za krst časni i slobodu zlatnu. Među njima i Vuku Bećkoviću i svima koji su časnome krstu ostali verni do svoje smrti. A nema veće jernosti od te", poručio je mitropolit Amfilohije.

Osveštanje i krštenje je organizovano uoči Lučindana praznika posvećenog apostolu Luki, koji je i slava Veljedubočana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online