Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.10.2010.
18:16
Srna A

Ubijeno do 8.000 Srba u Sarajevu

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas je, u nastavku suđenja pred Haškim tribunalom, zatražio od svedoka tužilaštva Dragana Miokovića da povuče izjavu prema kojoj je u Sarajevu tokom rata stradalo oko 11.000 civila ili da mu se dozvoli da osporava tačnost tog iskaza.

I Srbi su bili žrtve: Radovan Karadžić
 

Mioković je objasnio da je on "samo izneo procenu koja je u Centru službi bezbednosti pravljena posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma i koja je do danas od raznih vladinih i nevladinih organizacija u više navrata potvrđena kao otprilike tačna".


Karadžić je svedoka pitao "da li prihvata da je broj žrtva bio 250.000 do 300.000 ili da je u celoj BiH bilo 97.000 žrtava", da bi zastupnik tužilaštva Fergl Gejnor prigovorio da Mioković nije pozvan kao stručnjak za demografska pitanja.

Mioković je kao istražilac CSB Sarajevo učestovovao u istragama više od stotinu slučajeva granatiranja i pedesetak snajperskih incidenata u kojima su stradali civili, a za koje je prema tom izvoru utvrđeno da su bile odgovorne snage Vojske RS, te da su nalazi o svim istragama u Višem sudu u Sarajevu. Karadžić je najavio da će te nalaze tražiti prvo od Tužilaštva.


Svedok je rekao da je po nacionalosti Srbin i da su u CSB uglavnom radili Bošnjaci muslimani, ali i Hrvati i Srbi.


Na Karadžićevo pitanje da li su istrage vršene bez obzira na nacionalnu pripadnost i koliko je bilo incidenata u kojima su žrtve bili Srbi, Mioković je odgovorio da "u policiji nikada nisu vodili evidencije iz kojih bi se videla nacionalna pripadnost, jer zakonodavac to nije smatrao prioritetom".


Svedok je potvrdio da su Mušan Topalović Caco i Juka Prazina ubijali Srbe u Sarajevu.

On je rekao da se najveći broj incidenata u kojima su stradali Srbi dogodio u prvim godinama rata, 1992. i 1993. godine, da zna da su vođene istrage o incidentima i da su počinioci gonjeni i u toku rata.


Sudije su smatrale irelevantim Karadžićeva pitanja o delovanju "Ševa", koje su prevodili Nedžad Ugljen, Nedžad Herenda i Edin Garaplija.

Karadžić je ukazivao da je "5.000 do 8.000 Srba nestalo u gradu" i da je "te podatke Vlada BiH skrivala, ali je Sudsko veće ocenilo da je to pitanje "možda važno, ali da ne vidi kako je relevantno za njegovu odbranu".


Svedok je rekao da je o "Ševama" pročitao u medijima i da kao pripadnik CSB Sarajevo nije mogo da zna o njima "ako je ta jedinica bila pri republičkom MUP-u".


"Ne znam da li su oni bili u tajnoj policiji", rekao je Mioković i potvrdio da je Ugljen ubijen, a da su Herenda i Garaplija živi. Na Karadžićevo pitanje da li su u zatvoru, Mioković je rekao da nisu.

POVEZANE VESTI

Petak 29.10.2010. 18:29
Pa naravno da to jebeno sudsko vijece ne vidi razlog da traga za Srpskim zrtvama, i to nam nije nista novo! Kad bi mogli, oni bi i stradanje Srpskog naroda zakacili Srbima na teret, i okrivili iskljucivo Srbe! Ali, istrajace Srbi i u ovom pokusaju demonizacije svega sto je Srpsko!!! Navikli smo se polako na to! Radovane, ne popustaj! Trazi da se iznesu svi dokazi, ako se vec nesto treba dokazati, a ne samo dokazi protiv nas!!! SRECNO!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online