Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 26.10.2010.
20:54
Srna A

Hag: Ne možemo ništa tužiocu Hrvatske

Haški tribunal neće procesuirati prijavu protiv državnog tužioca Hrvatske Mladena Bajića za zločine protiv civila u zloglasnom splitskom logoru "Lora" 1992. godine, uz obrazloženje da je kancelarija glavnog tužioca zaključila sve istražne aktivnosti 31. decembra 2004. godine i da ne može podizati nove optužnice.

Van domašaja Haga: Mladen Bajić

Publicista Darko Petričić i novinar Domagoj Margetić, koji su Bajića prijavili Haškom tribunalu tvrdeći da je među odgovornima za ratne zločine u "Lori", dobili su zvanični odgovor iz kancelarije glavnog haškog tužioca Serža Bramerca u kome se navodi da Tribunal ne može procesuirati ovaj slučaj.

"Moram Vas informisati da je, prema Rezoluciji 1503 Saveta bezbednosti UN, kancelarija glavnog tužioca zaključila sve svoje istražne aktivnosti 31. decembra 2004. godine i da nakon tog datuma ne može podizati nove optužnice.

Predlažemo Vam da Vaše materijale uputite merodavnim nacionalnim vlastima", navodi se u odgovoru iz Haga, prenose hrvatski mediji.

Margetić i Petričić prijavili su glavnog državnog tužioca Mladena Bajića Haškom tribunalu, tvrdeći da je on među odgovornima za ratne zločine počinjene u Lori, jer je u to vreme bio vojni tužilac u Splitu.

Oni tvrde da su, po Bajićevom nalogu, zatočenici hapšeni i saslušavani. Postoje indicije i da je Bajić bio u "Lori" kada su zatvorenici mučeni, te da su se zločini u ovom logoru događali nekoliko stotina metara od Bajićeve kancelarije. Prijava protiv Bajića, osim Haškom tribunalu, poslata je i Evropskoj komisiji, OEBS-u u Zagrebu i Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Vrhovni sud Hrvatske u martu 2007. godine potvrdio je nepravosnažnu presudu Županijskog suda u Splitu prema kojoj su su osmorica bivših pripadnika Vojne policije osuđena na ukupno 53 godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u leto 1992. godine u splitskom zatvoru "Lora" kada su do smrti premlaćena dvojica civila srpske nacionalnosti - Nenad Knežević i Gojko Bulović.

Kroz "Loru" je tokom rata prošlo više od 1.000 srpskih civila i ratnih zarobljenika, uglavnom pripadnika JNA zarobljenih u BiH 1992. godine. U "Lori" su zatvorenici bili brutalno mučeni i prebijani, a osim dvojice civila za čije ubistvo je osuđeno osoblje zatvora, procenjuje se da je iz tog zatvora odvedeno i ubijeno oko 60 ratnih zarobljenika kojima se gubi svaki trag.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.10.2010. 21:00
haška inkvizicija postoji zbog srba a ne zbog hrvata i muslimana,prema tome svaki komentar je nepotreban.
Utorak 26.10.2010. 21:31
Znali smo mi to. Uvek kad se pomene Hrvat, Šiptar ili Bošnjak kao lica za ratne zločine Haški tribunal to ne može procesuirati. Procesi važe samo za Srbe. Inkvizicija Haškog tribunala je osnovana samo za Srbe.
Utorak 26.10.2010. 23:51
...hag je fasisticki sud to vec znamo...a ove sve ustase na portalu toliko snizavaju nivo komentara da mislim da moramo da ih ignorisemo mada nije lako ocutati ocigledne provokacije...meni licno moze da bude zanimljivo da im odgovorim 2-3 puta, ali posle je smaranje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online