Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.10.2010.
17:41
Jutarnji.hr A

Urednik "Novosti" smenjen posle naslovnice "Oba, oba su pala"

Rade Dragojević smenjen je juče s mesta glavnog i odgovornog urednika nedeljnika "Novosti", koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV) u Hrvatskoj. Bivši urednik smatra da je otpušten zbog političkog pritiska posle naslovne stranice "Oba, oba su pala" koja je izazvala veliku buru u hrvatskoj javnosti.

Biši urednik "Novosti" Rade Dragojević

Pošto se digla velika prašina u hrvatskoj javnosti zbog dve naslovnice “Oba, oba su pala”, nisu prestajale kritike na račun Dragojevića i Novosti, pa i iz samog državnog vrha, od hrvatskog Ministarsta odbrane i do predsednika Iva Josipovića.

Dragojević je uveren da je s mesta glanog i odgovornog urednika otišao zbog političkog pritiska. Iz SNV-a, pak, poručuju da je smena ranije planirana i da nema veze s aktuelnim sporoima oko naslovne stranei. Predsedništvo SNV-a ječe je imenovalo Ivicu Đikića, novinara "Novog lista", za novog glavnog urednika, a Radu Dragojevića za odgovornog urednika.

"Danas su me smenili na Predsedništvu SNV-a. Ne znam koje je bilo obrazloženje, ali očito je politički mig. Ne znam je li bilo zakulisnih igara, ali dovoljno je znati da je predsednik Josipović rekao da izdavač treba da ispita uređivačku politiku, da je SNV kao moj izdavač to preispitao i mene smenio", kaže Dragojević.

Tvrdi da mu je Pupovac rekao “da su politički pritisci toliki da je najbolje da ode”. Dragojević tvrdi i da je ovo prvi slučaj u sedam godina, koliko je uređivao "Novosti", da se stvari rešavaju političkim diktatom. Na pitanje hoće li posle svega ostati u listu, on je odgovorio da je to sada teško reći.

Iako u SNV-u kažu da je Ivica Đikić imenovanom novim glavnim urednikom, on tvrdi da još ništa nije potpisao. "Ja sam i dalje novinar 'Novog lista'. Ne bih ništa komentarisao. Još ništa nisam potpisao", kratko je odgovorio Đikić.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović negirao je da je imao bilo kakav uticaj na SNV prilikom donošenja odluke o smeni glavnog i odgovornog urednika "Novosti".

"Polemisali smo o jednom tekstu. To je moje pravo i dužnost, ali je stvar SNV-a da imenuje koga god želi za glavnog urednika. Reč je o manipulaciji za zaštitu svoje pozicije. Dragojević ima pravo štititi svoju poziciju, ali ne lažno", rekao je Josipović.

Pupovac: Smena nema veze s naslovnicom

 

SNV - izdavač "Novosti tvrdi" - tvrdi da smena Dragojevića nema nikakve veze s politikom već da je reč o unapređenju kadrovskog i programskog kapaciteta samostalnog srpskog nedeljnika. "Uprkos nastojanjima da se odluka o sastavu uredništva protumači drukčije, SNV obaveštava javnost da ona nije ni u kakvoj neposrednoj vezi s raspravama i događajima koje je izazvala naslovna stranica 'Novosti'", piše u saopštenju koje je potpisao predsednik SNV-a Milorad Pupovac.
U SNV-u tvrde da već duže vreme razmatraju mogućnost "unapređenja uređivačke politike“, a da svako drukčije tumačenje smatraju "neupućenim ili nedobronamernim“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online