Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.10.2010.
04:47
Srna A

Kuzmanović: Dodiku predajem stabilnu Srpsku!

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izrazio je uverenje da je tokom mandata učinio sve što je bilo moguće u okviru njegovih ustavnih i zakonskih ovlašćenja i da Miloradu Dodiku predaje stabilnu Srpsku.

Ostavlja Srpsku u sigurnim rukama: Rajko Kuzmanović
 

Kuzmanović veruje da će Dodik, kao iskusan političar, znati veoma dobro da vodi i predstavlja Republiku Srpsku.

On je za "Fokus" ocenio da se moglo i više učiniti, jer se uvek može više i bolje i dodao da je bio limitiran ustavnim i zakonskim okvirom ovlašćenja predsednika RS, ali mnogo više ukupnom opštom političkom situacijom u BiH koju su nametnuli međunarodni faktori.

"Ta situacija nalagala je ne samo meni, nego i svim izabranim predstavnicima RS, da se više bave političkim pitanjima od kojih građani često nemaju mnogo praktične koristi. Žao mi je što nismo imali više vremena i prostora da se bavimo rešavanjem ekonomsko-socijalnih pitanja, mada smatram da smo u postojećim političkim i ekonomskim okolnostima uspeli da odgovorimo na najveće izazove s kojima smo kao entitet i društvo bili suočeni", kaže Kuzmanović.

Kao najvažniji posao koji je uradio Kuzmanović je naveo predstavljanje RS u svetu i sastanke s brojnim predsednicima, kao otvaranje mogućnosti međusobne saradnje, ali i promovisanja RS u svetu, poboljšanja njenog imidža i afirmacije u javnosti tih država.

Govoreći o unutrašnjem planu, Kuzmanović kao najznačajniji rezultat rada istakao svoj angažman u visokom stepenu saglasnosti i sinhronizacije izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, ali bez međusobnog zadiranja u ingerencije.

"To je rezultiralo i zajedničkim nastupom ili visokim stepenom saglasnosti u ključnim pitanjima od interesa za RS i njene građane. Važno je bilo usvajanje Deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS, koja ostaje kao institucionalni i pravni okvir u kojem će se kretati predstavnici RS prilikom budućih razgovora o ovoj značajnoj problematici", rekao je odlazeći predsednik RS.

Govoreći o obavezama koje na domaćem i međunarodnom planu stoje pred Dodikom kao novoizabranim predsedikom RS, Kuzmanović je naveo političku i ekonomsku stabilizaciju RS i učvršćenje njene Dejtonske pozicije, a na međunarodnom planu ostvarivanje kontakata s relevantnim političkim i ekonomskim subjektima i privlačenjem što više stranih investitora.

On je ponovio da RS neće pristati na bilo kakvo redukovanje entitetskog glasanja ili mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Ono što ohrabruje su izjave, naročito stranih diplomata angažovanih u BiH, da međunarodna zajednica neće nametati bilo kakva rešenja, odnosno da će podržati sva rešenja o kojima se dogovore legitimni predstavnici vlasti u BiH. Nadam se da će tako i biti i da više nećemo biti suočeni da nekakvim 'ad hok' konferencijama i pregovorima na kojima su nuđena gotova rešenja", rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović je upozorio da bi eventualno ukidanje entitetskog glasanja u parlamentu BiH otvorilo mogućnost majorizacije jednog ili dva konstitutivna naroda nad trećim konstitutivnim narodom.

"Time bi bili stvoreni uslovi da predstavnici Bošnjaka i Hrvata iz Federacije BiH preglasaju predstavnike Srba u državnom parlamentu. Time bi u znatnoj meri bilo obesmišljeno entitetsko uređenje BiH, koje je i nastalo iz potrebe očuvanja interesa sva tri konstitutivna naroda u BiH. I ovom prilikom želim da poručim da politička i svaka druga snaga svakog od konstitutivnih naroda u BiH ne zavisi od njegove brojnosti. Ne može jedan narod da bude više konstitutivan ili da ima veća prava od drugog ili trećeg, samo zato što je brojniji", kaže Kuzmanović.

Kuzmanović će nakon odlaska sa funkcije predsednika RS nastaviti sa radom u Akademiji nauka i umetnosti RS na funkciji predsednika Akademije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online