Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.11.2009.
17:46 >> 22:50h
Tanjug A

Dodik: Incko je uvredio sve Srbe u BiH!

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik poručio je visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku da je uvredio srpski narod u BiH, jer nije izrazio saučešće povodom smrti patrijarha srpskog Pavla, i time, bar kurtoazno, pokazao da razume da u BiH žive i Srbi.

Milorad Dodik
Dodik je u pismu zamerio visokom predstavniku što je tokom jučerašnjeg obraćanja novinarima u Sarajevu posle sednice Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIK), pokazao da je "navijač samo jednog naroda u BiH", jer je Incko nosio šal fudbalske reprezentacije BiH, koja je dan pre ispala u baražu za svetsko prvensto od Portugalije.


"Izražavam svoje najdublje nezadovoljstvo Vašim obraćanjem novinarima juče u Sarajevu, nakon sednice UO Savjeta PIK-a. Razumem da pokušavate poslati poruku građanima BiH da volite njihovu državu i da delite njihovu žalost zbog neuspeha fudbalske reprezentacije u baražu za odlazak na svetsko prvenstvo", naveo je Dodik u pismu.


Dalje navodi da je Incko zaboravio da u BiH žive i Srbi koji su juče sahranjivali svog patrijarha, Njegovu svetost gospodina Pavla.


"Vašim karikaturalnim obraćanjem novinarima, sa zastavom BiH oko vrata, Vi ste juče Srbima poslali poruku da ste ovde došli kao navijač i to jedne strane, jednog naroda i da za Vas ništa ne predstavlja odlazak duhovnog vođe srpskog naroda kome su poštovanje i divljenje, još za života, ukazivali svi narodi regiona i sveta, ma koje vere bili", kaže se u Dodikovom pismu.


Premijer RS je zaključio a je visoki predstavnik svojim postupcima uvredio jedan celi narod i obaveštava ga da je 19. novembra u Beogradu sahranjen patrijarh srpski Pavle i da je u RS bio Dan žalosti.

OHR: Privatna izjava saučešća
 

OHR je, nakon optužbi premijera RS Milorada Dodika, saoštila da je

Valentin Incko
Incko uputio privatno, a ne javno saučešće povodom smrti srpskog patrijarha Pavla.

"Incko je privatno, a ne javno, izrazio saučešće, jer smatra da je to privatni čin koji ne sme biti predmet javne rasprave", navodi se u pisanom saopštenju dostavljenom medijima.

On je rekao da je patrijarh Pavle mnogo učinio za Srpsku pravoslavnu crkvu i da je puno značio srpskom narodu o dodao da smatra da bi patrijarhu bilo drago da je znao da se Incko lično zalaže za povratak Srpskoj pravoslavnoj crkvi zgrade sarajevske bogoslovije, koju je i gospodin Pavle pohađao.

"Iznenađeni smo što Milorad Dodik koristi smrt poglavara Srpske pravoslavne crkve za neukusno dobijanje jeftinih političkih poena. To je neprimereno i nedostojno, a takve izjave su znak da je počela predizborna kampanja.

Incko, koji je od 1986. godine ktitor Bogoslovnog fakulteta u Beogradu, ne dozvoljava gospodinu Dodiku, nekadašnjem članu političke opcije koja je bila u sukobu sa crkvom, da mu drži lekcije povodom smrti verskog velikodostojnika", navodi se u saopštenju OHR-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online