Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 10.10.2010.
23:19
Tanjug A

Papa podržao politiku pomirenja u regionu zapadnog Balkana

Papa Benedikt XVI obećao je u susretu sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem odlučnu podrške Vatikana hrvatskom putu u EU i složio se s Josipovićem da se Katolička crkva u Hrvatskoj angažuje na pomirenju i zajedničkim vrednostima hrvatskog i srpskog naroda, javljaju danas hrvatski mediji.

Katolička crkva će se angažovati na pomirenju Hrvatske i Srbije: Papa Benedikt XVI

Papa je dao podršku politici pomirenja u regionu, na kojoj Josipović insistira za vreme svog dosadašnjeg mandata.


"I Vatikan i Hrvatska žele da se odnosi u BiH urede na principima ravnopravnosti sva tri naroda i poštovanju prava i slobode svakog pojedinca. Obe strane smatraju važnim opstanak Hrvata u BiH i važno je da hrvatska politika doprinese tome cilju", rekao je Josipović koji se u suboru sasatao s papom, a prenose hrvatski mediji.


Papa je najavio, posle razgovora s Josipovićem u Vatikanu, da će 2011. godine verovatno posetiti Hrvatsku.


Da se papina poseta Hrvatskoj naredne godine vrlo ozbiljno razmatra, potvrdio je i sam Josipović koji ga je prilikom razgovora u Vatikanu pozvao u Hrvatsku.


"Sa zadovoljstvom mogu reći da sam dobio informaciju da se pripremaju planovi za 2011. i da se vrlo ozbiljno razmatra papina poseta Hrvatskoj naredne godine", rekao je on.


Josipović je papinu posetu ocenio važnom za hrvatsku međunarodnu poziciju i za odnose unutar Hrvatske, "jer je svaki dolazak pape u bilo koji državu poruka mira, suživota i ljubavi". On je ocenio i da su "međudržavni odnosi Hrvatske i Vatikana bez ikakvih problema i da bi teško mogli biti bolji".


Da poseta pape nije jeftina, ističu i saradnici Josipovića, ali i državni zvaničnici, dok mediji ističu da bi poseta Benedikta XVI Hrvatsku koštala najmanje 30 miliona kuna (4,1 miliona evra). Na toliko se procenjivao trošak zadnje, treće posete pape Jovana Pavla II i to ne računajući donacije državnih kompanija i neke infrastrukturne zahvate.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.10.2010. 08:05
Evo citao sam izvestaj jedne zene o nedeljnoj katolickoj misi u centru Londona rejon Soho samo srediste grada.U Londonskoj crkvi koja nosi ime majke Bozije i svetog Grgura nedeljna misa se razlikuje od drugih.Svecenik je zavrsava molitvom Bogu za blagoslov gay parova,silazi sa oltara medju vjernike i kada dolazi red za molitvu "Oce nas" svi se primaju za ruke u zajednicku molitvu.Ovo je jedinstven primjer da se homoseksualnos nesmetano povezuje s katolickom vjerom.Tih je dana papa Benedikt XVI bio u posjeti Londonu.Onaj isti papa koji osudjuje osobe homoseksualnih sklonosti.Unatoc tome svecenik ispred svojih gay zupljana moli za blagoslov pape pjevajuci stihove kardinala Newman-a ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online