Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.10.2010.
17:31
Vestionline A

Josipović usred noći mirio Srbe i Hrvate

Pošto je redakcija srpskog nedeljnika u Hrvatskoj "Novosti" dobila više pretnji zbog naslovnice "Obadva, obadva su pala" u javnu raspravu se noćas ukjlučio i hrvatski predsednik Ivo Josipović. On je u tri ujutru na svom Fejsbuk profilu pozvao Srbe i Hrvate da se ne svađaju i ne pozivaju na nasilje.

Fejsbuk profil Iva Josipovića

Prva Josipovićeva reakcija na naslovnicu "Novosti" (Obadva, obadva su pala) bila je ocena da je ona neumesna.

Za one koji nisu shvatili-opet ista naslovnica

 

Novi broj nedeljnika "Novosti" koji izdaje Srpsko narodno vijeće, oko čije se naslovne stranice podelila hrvatska javnost, jutros se na kioscima pojavio s praktično istom naslovnom stranicom na kojoj su dva MIG-a uz poruku "obadva su pala", ovog puta na crvenoj pozadini i uz poruku "Za Čička i one koji nisu shvatili - drugo poboljšano izdanje".

"Ne sviđa mi se, neukusna je i neka izdavač vidi treba li nastaviti takvu politiku", rekao je juče Josipović kada su ga novinari upitali šta misli o strani zbog koje su Srbima i redakciji počele da stižu pretnje.

Međutim, pošto je situacija nastavila da se zahuktava Josipović je odreagovao na svom Fejsbuk profilu. Evo šta je u gluvo doba novi napisao:

"Puno je truda uloženo u popravljanje odnosa Hrvata i Srba i u to da svi građani, bez obzira na nacionalnost, uživaju sva prava i slobode. To je prevažan interes Hrvatske. Neoprezan tekst ili naslovnica može ga ugroziti. Većina (Hrvati) treba paziti da ne povrijede svoje sugrađane Srbe, ali i manjina (Srbi) mora činiti isto u odnosu na Hrvate. Svako pozivanje na nasilje, prijetnje, omalovažavanja, opasni su i štetni".

Podsetimo, na naslovnu stranu "Novosti" od prošloga petka prvo je reagovao Hrvatski helsinški odbor, zatim Ministarstvo obrane i Glavni stožer oružanih snaga, pa braniteljska udruženja, da bi na kraju redakcija primila više pretnji.

Osuda pretnji Srpskom nedeljniku "Novosti" u Hrvatskoj


Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je danas duboku zabrinutost i oštro osuđuje nedavne telefonske i pretnje putem mejla, kao i usmerene upućene hrvatskom nedeljniku "Novosti".

SEEMO poziva hrvatske vlasti da sprovedu policijsku istragu u ovom slučaju, pošto tehnologije moderne komunikacije omogućavaju vlastima da dođu do informacije o pošiljaocima elektronske pošte.

 

Takođe, SEEMO podržava izjavu Udruženja novinara Hrvatske koje je zatražilo da vlasti, uključujući policiju, obezbede punu bezbednost osoblju "Novosti".

"SEEMO ponavlja da mediji treba da imaju punu slobodu u izveštavanju o temi i da odluče kako bi trebalo da bude uređena naslovna priča"; istakao je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.


"Pored toga svi u društvu imaju pravo da kritikuju izveštavanje medija, a ako je način izveštavanja protivan zakonu, postoje pravni instrumenti u svakoj zemlji koji moraju da budu poštovani.


Međutim, svaki oblik pritiska od pojedinaca protiv medija, ili oblik verbalnog napada, nije prihvatljiv. Visoka vojna lica mogu da iznesu kritičke primedbe u vezi medija kao privatne ličnosti, van službe, ali ne bi trebalo da kritikuju medij iz javne pozicije, jer to može da ugrozi demokratski razvoj zemlje.


"Javne ličnosti treba da znaju da verbalni napadi na manjinske medije mogu imati dugoročne negativne posledice ne samo po odnose između manjine i većine u zemlji, već i po bezbednost ljudi koji pripadaju nacionalnoj manjini", upozorio je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online