Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 06.10.2010.
19:10
Vestionline A

Srpskim novinama pretnje zbog naslovnice

Zbog naslovne strane srpskog nedeljnika u Hrvatskoj "Novosti“, ova redakcija je primila pretnju "Što serete vi u Zagrebu? Hoćete da vam bacimo bombu? Poklat ćemo vas! Pobit ćemo vas, stoko srpska, majku vam je*** srpsku“.

Naslovnica zbog koje se preti

"Gledamo šta će biti, mada je problem što je napad na našu redakciju došao iz Ministarstva odbrane i Glavnog stožera oružanih snaga. Najpre od strane predsednika Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivana Zvonimira Čička, a onda su se ovi oglasili saopštenjem. Zatražili smo od njihovog vrhovnog zapovednika predsednika Iva Josipovića i premijerke Jadranke Kosor da obuzdaju svoje podređene", rekla je urednica Ana Radak.

Iako se ne zna ko je poručio "Hoćete da vam bacimo bombu? Poklat ćemo vas! Pobit ćemo vas, stoko srpska, majku vam je*** srpsku!", Radak je uverena da su razlog upravo neodgovorna saopštenja iz vrha vojske.

"Pretpostavljamo da je ono uzbudilo braniteljsku ili neku drugu populaciju i rezultiralo ovakvim pretnjama, no uveravam vas da ćemo ovo dići na evropski nivo. Već smo se obratili Hrvatskom novinarskom društvu", kaže Radak.


Predsednik Srpskog narodnog vijeća, kojeg je u svom saopštenju predsednik HHO takođe prozvao, nije hteo posebno da komentariše pretnje rekavši da ne želi da doliva ulje na vatru.

"Kao što sam se u utorak suzdržao, još i danas ću se suzdržati od komentara. Daću priliku nadležnim institucijama da smire stanje, a posle toga ću razmisliti na koji način se odnositi prema celom slučaju", bilo je jedino što je Pupovac želeo da kaže.

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka kaže da je MORH stvorio atmosferu oko naslovnestrane "Novosti“, i da tu leži izvor pretnji redakciji. Povodom pretnje oglasili su se i drugi novinari, a kolumnistkinja zagrebačkog "Danasa“ je na sajtu tog lista zapitala zašto jedan slobodan medij ne može da izgovori rečenicu "Obadva, obadva su pala“, a može osuđeni ratni zločinac.

"Ako se proverena Hrvatina (osuđena za ubistvo srpskih civila u Osijeku - prim. aut.) šali na račun pada aviona kod Šibenika 1991. godine, onda to nije sumnjivo, ali povlačenje slične paralele nije dopušteno slobodnom mediju. Pogađate, srpskom. A jesu li pali? Jesu. Jesu li bila dva? Jesu. I jesu li obadva pala? Jesu. E, pa onda?“, napisala je kolumnistkinja "Danasa“.


Da podsetimo, predsednik HHO Ivan Zvonimir Čičak izjavio je pre dva dana da je naslovna strana "Novosti“, na kojoj je nedavni pad hrvatskih MIG-ova ilustrovan poznatom rečenicom hrvatskog vojnika "Obadva, obadva su pala“, uvreda za hrvatske građane - poreske obveznike, koji i finansiraju srpski list.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.10.2010. 20:08
A onaj Stefan prošao kolima i trobojkom po njihovom primorju.E, svašta...
Četvrtak 07.10.2010. 00:01
Dobro `ajde nisu obadva pala :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online