Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.10.2010.
21:14
Tanjug A

Porodica Starovlah dobila spor protiv BiH

Sud Bosne i Hercegovine doneo je presudu kojom je delimično usvojen tužbeni zahtev Jeremije, Aleksandra i Vitorke Starovlah protiv BiH radi naknade štete u vrednosti od 1,6 miliona konvertibilnih maraka (818.000 evra), saopštio je taj sud.

Član porodice Starovlah posle prebijanja pripadnika Sfor-a
 

Porodica Starovlah je 28. marta 2007. godine Sudu BiH podnela tužbu protiv države zbog povreda koje su zadobili u akciji pripadnika snaga NATO (tadašnji Sfor) sprovedenoj 1. aprila 2004. godine u potrazi za bivšim predsednikom RS i haškim optuženikom Radovanom Karadžićem u Parohijskom domu na Palama.


Na osnovu presude, BiH je dužna da isplati Jeremiji i Aleksandru Starovlahu određene novčane iznose na ime nematerijalne štete - pretrpljenog straha, duševne boli, troškova lečenja.., kao i materijalne štete (izgubljene zarade), uz zateznu kamatu, počevši od 1. oktobra ove godine pa do isplate.


Prvostepenom presudom utvrđeno je da i Jeremijina supruga Vitorka ima pravo na određenu novčanu naknadu štete na ime duševne boli i pretrpljenog straha.


U tužbi se navodi da su 1. aprila 2004. godine pripadnici NATO snaga (Sfora) eksplozivom razvalili ulazna vrata Parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve "Presvete bogorodice" u Palama, u kojem je živela porodica Starovlah, da bi potom upali u njihov stan i pretukli Jeremiju i Aleksandra Starovlaha nanoseći im teške telesne povrede opasne po život, udarajući ih i tvrdim predmetima i mehaničkim oruđem.


Povrede koje su im tada nanete ostavile su teške i trajne posledice po zdravlje.


Vitorka Starovlah u tužbi je navela da je pretrpela teške psihičke trenutke koje su u njoj izazvale jaku duševnu bol i strah, jer joj nije bile dozvoljeno da u tim trenucima pomogne sinu i suprugu, a kasnije se ispoljavao strah za njihov život, oporavak, kao i briga kako će njen sin Aleksandar nastaviti život sa zadobijenim posledicama.


Sud BiH je odbio tužbene zahteve kojima su Starovlasi tužili BiH za naknadu štete na ime duševnih bolova zbog povrede privatne imovine i doma, kao i nekažnjavanja počinilaca tražili isplatu od po 100.000 KM, na ime uništenih stvari iznos od 20.000 KM, te na ime pomoći i tuđe nege za Jeremiju Starovlaha u iznosu od 15.600 KM.


Tužena BiH je dužna Starovlasima nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 11.900 KM u roku od 30 dana od donošenja presude sa zakonskom zateznom kamatom počev od 1. oktobra 2010. godine pa do isplate.


Protiv ove presude stranka ima pravo žalbe Apelacionom odelenju Suda BiH, u roku od 30 dana od dana dostavljanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online