Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.09.2010.
15:09
Press A

Otkriven snimak zločina Armije BiH

Pripadnici Armije BiH u leto 1992. godine formirali su u opštini Trnovo logor za srpske civile, žene, decu, starce, od kojih su mnoge svirepo ubili, a o tom stravičnom zločinu svedoči propagandni film Armije BiH, piše list "Pres".

Film predstavlja jedan od ključnih dokaza da ti civili nisu ubijeni u borbama koje su se vodile u toj opštini, kako tvrdi muslimanska strana, već su zarobljeni, odvedeni u logor i kasnije zverski pogubljeni.

NOVI DOKAZI: Vojnik armije BiH na snimku

Inspektor u timu MUP-a RS za istrage o ratnim zločinima Radovan Pejić rekao je da je policija od 1992. godine do danas nadležnim tužilaštvima podnela tri krivične prijave i 12 dopuna tih prijava za ratne zločine počinjene u opštini Trnovo. On je dodao da za sada za te zločine niko nije odgovarao, ali da se intenzivna istraga privodi kraju i da se očekuje podizanje optužnice protiv najmanje 15 osoba.
 

Ukupno 777 logora


Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže da je na području Federacije BiH u ratu postojalo 536 logora, Hrvatskoj 220, a u Sloveniji 21 logor u kojima su Srbi mučeni i ubijani.

 

Podsetivši da su u Sudu BiH Srbi osuđeni za ratni zločin na ukupno 1.354 godine, Hrvati na 223, a Bošnjaci na 149 godina zatvora, Dukić je naglasio da ni Haški tribunal ni međunarodna zajednica ne žele da priznaju da su zločini počinjeni i nad Srbima, kako bi se oni i dalje optuživali kao agresori.

Savez logoraša RS predao je Tužilaštvu BiH, MUP-u RS i Haškom tribunalu video-kasetu sa propagandnim filmom Armije BiH.

Predsednik Saveza Branislav Dukić nije hteo da kaže imena počinilaca zločina nad srpskim civilima, rekavši da je jedno od ključnih imena Edo Godinjak, nekadašnji načelnik predratnog Centra javne bezbednosti iz Trnova.


Poseban policijski izveštaj podnesen je o počinjenim ratnim zločinima u selima Trebečaj, Ledići, Lisovići, Gornja i Donja Presjenica, Strajišta, Kijevo, u naselju Trnovo i na lokalitetima Škipov gaj i Rajski do, gde su srpski civili svirepo ubijani, posebno u Ledićima gde je maljevima i noževima usmrćeno devet članova porodice Tešanović, od kojih je najmlađi Milan imao 11 meseci.


Milena Vasić iz Trnova posvedočila je da su je muslimanski vojnici zajedno sa četvorogodišnjim bliznakinjama i dvogodišnjom kćerkom zatvorili u logor za Srbe koji je bio smešten u prostorijama škole u mestu Ledići.


- U jednoj prostoriji bilo nas je 55, a među nama je bila i beba od 40 dana i starci od skoro 90 godina. U drugoj prostoriji je bilo smešteno 50 muškaraca - rekla je Vasićeva, kojoj je muž od torture u logoru preminuo.

Sistemsko proterivanje


Šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje zločina i traženje nestalih lica Staša Košarac rekao je da zločini u Trnovu svedoče o zločinačkoj nameri muslimanskih vlasti u Sarajevu da planskim uništavanjem i proterivanjem Srba stvore islamsku državu u BiH.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online