Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.09.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Tadićeva poseta Vukovaru rizična

I u Srbiji i u Hrvatskoj zahuktavaju se medijske spekulacije oko najavljene posete predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru. Potpredsednik Skupštine opštine Vukovar i čelni čovek Zajednice srpskih opština Dragan Crnogorac kaže za "Vesti" da još nije određen tačan datum posete.

- Postoje nagađanja da bi se to moglo desiti 18. novembra koji Hrvati slave kao Dan sećanja na Vukovar - kaže Crnogorac.


Hoće li se Srbi složiti sa tim?


- To je datum koji Srbi i Hrvati doživljavaju svako na svoj način, a što se tiče srpske zajednice, najbolje bi bilo da predsednik Tadić izabere neki drugi dan za posetu Vukovaru.

Dragan Crnogorac


Neke stranke su već najavile proteste ako se pojavi?


- Proteste najavljuju hrvatski ultradesničari. Neki od tih političara su poznati po šovinizmu i zauzimanju takvih stavova koji im služe da bi omasovili svoje slabo posećene skupove.


Predsednik Hrvatske stranke prava Danijel Srb tvrdi da Tadić posetom Vukovaru želi da umanji odgovornost Srbije?


- Reč je o izjavi neutešnog hrvatskog nacionaliste koji svaki dan vodi po nekoliko ratova za spas Hrvatske, a stranka koju vodi, nadam se, broji svoje poslednje dane u hrvatskom parlamentu.

Idemo visoko uzdignute glave

 

Kako je danas, 15 godina od kraja rata, biti Srbin u Vukovaru?


- Svakako da nije lako, ali ono što bih volio da kažem da svi Srbi Vukovarci koji danas žive u ovom gradu ni u jednom trenutku nisu klonuli duhom, sačuvali su svoj identitet, bez obzira na sva ponižavanja, ugnjetavanja, omalovažavanja... Ako dolazite u Vukovar bićete rado dočekani i ugošćeni kod svakog Srbina. Srbi kroz Vukovar idu visoko podignute glave.


Koliko će Tadićev dolazak u Vukovar pomoći, a koliko odmoći Srbima u Hrvatskoj?


- Zavisi na koji će se ona način dogoditi, ali svakako da će to za srpsku zajednicu biti jako značajno u smislu pružanja podrške predsednika matične države Srbije našoj borbi za ispunjenje zagarantovanih prava, povratak izbeglica i bolji sveukupni životni položaj. Mislim da dolazak predsednika Srbije nikako ne može odmoći Srbima u Hrvatskoj.

Šta ukoliko se Tadić izvini Hrvatima, a ne spomene i srpsko stradanje?


- Nadam se da će predsednik Tadić u svojim izlaganjima i porukama obuhvatiti sve, jer Hrvati imaju svoju priču iz 90-ih koja je po njima jedina i istinita, ali i mi imamo svoju priču koja po nama relevantno odslikava događaje u Vukovaru iz tog vremena.

Šta ćete, kao predsednik Srpske zajednice opština, reći Tadiću ukoliko za to budete imali mogućnost?


- Ima toliko prepreka i stvari sa kojima se već duži niz godina suočavamo. Hrvatska nikako da razreši te probleme. Budite sigurni da ćemo Tadiću, ali i Josipoviću, to izneti. Mada, uveren sam da obojica znaju za velike probleme sa kojima se mi ovde borimo.


Posle skoro deset godina, prvi ste Srbin na mestu potpredsednika Skupštine Vukovara. Kakav je osećaj?


- Osećam se ponosno, jer sa mojim kolegama predstavljam sve Srbe u Vukovaru. A ako me pitate da li je lako biti Srbin na mestu potpredsednika SO Vukovara, nije. Sve političke stranke pokušavaju da opstruiraju naše zahteve.

POVEZANE VESTI

Subota 25.09.2010. 13:53
Zasto je poseta Tadica Vukovaru rizicna.To su gluposti on je njihov on njima pomaze on samo Srbe unistava tamo je on kod brace po oruzju.Tog mamlaza ce da maknu kad ih prestane slusati kao Djindjica mada ja vise verujem kada on prestane slusati oni ce vreatiti Seselja da napravi gradjanski rat i da ameri dodju sa vojskom u Beograd.Nije mi ni to lose bar ako oni dodju ovi sto su sve prodali poklonili pokrali nece smete izaci iz misje rupe bice meta za odstrel kao ovi u Iraku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online