Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.09.2010.
04:52
Vestionline A

Austrijska policija proverava Hipo kredite u BiH

Austrijski inspektori proveravaju na koji način je Hipo Alpe Adria banka odobrila kredite za 24 kompanije iz BiH faktički bez pokrića, potvrdio je "Glasu Srpske" izvor blizak istražnim organima u Austriji.

Pod lupom se nalazi kreditiranje 10 firmi iz Republike Srpske i 14 iz Federacije BiH, čime je velika istraga o poslovanju Hipo banke, pokrenuta u Austriji i nekim od zemalja regiona, proširena i na njene aktivnosti u BiH.

Pod lupom poslovanja Hipo banke u BiH


Austrijski istražitelji će u saradnji sa domaćim istražnim organima proveriti na koji način je Hipo banka kreditirala "Unis" fabriku cijevi iz Dervente, "Farmland" iz Nove Topole, "Banjalučku pivaru", "Intelios" Banjaluka, "Aleksandriju" Zvornik, "Svislajon industriju alata" Trebinje, INGA Gradiška, "Neimarstvo" Trebinje , "Brod promet" Banjaluka, OKI, kao i 14 kompanija iz FBiH.


Predsednik Istražnog odbora koruškog parlamenta za "aferu Hipo" Rolf Holub doputovao je u petak u prvu posetu BiH. Njegov zadatak je da istraži sumnjive poslove Hipo banke u BiH i eventualno postojanje veze austrijskih političara i institucija i onih iz BiH sa "aferom Hipo".


Holub je za "Glas Srpske" rekao da je u juče stigao u Bihać, gde se sastao sa predstavnicima Evropske ekološke stranke E5.


"Ovo je moja prva poseta BiH i početak istrage u kojoj ću nastojati da utvrdim da li postoje veze između austrijskih političara i institucija i onih iz BiH u "aferi Hipo" - rekao je Holub i dodao da će se upravo na tome bazirati njegova celokupna istraga.


Kazao je da je dobio listu sa mnogim kreditima odobrenim u BiH, ali da u ovom trenutku ne zna da li je reč o zajmovima bez pokrića.

Holub je dodao da se nada da će idući put kada poseti BiH moći da se upozna sa saznanjima Tužilaštva u BiH u vezi s poslovanjem Hipo grupe u BiH.


Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se u vezi sa slučajem Hipo banke i istragom u Austriji Tužilaštvu BiH još niko od policijskih organa Austrije niti iz Hipo banke nije zvanično obratio. Grubešić je rekao da Tužilaštvu nije najavljen dolazak Holuba niti su planirani bilo kakvi sastanci s njim.


Austrijska policija uhapsila je polovinom avgusta nekadašnjeg dugogodišnjeg predsednika Upravnog odbora Hipo Alpe Adrija banke Volfganga Kulterera, koji se tereti da je ovu banku oštetio za milionske iznose odobravajući kredite bez pokrića.
Kulterer je bio zadužen za proširenje poslovanja banke na Balkan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online