Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.09.2010.
21:59 >> 22:42h
Vestionline A

Hrvatski MIG-ovi skoro ubili srpsku povratnicu

Prilikom pada dva hrvatska vojna aviona "MIG" najgore je prošla srpska povratnica Marija Klipa (69), koja je teško povređena, a na zahtev rodbine prebačena je u bolnicu Rebro u Zagrebu.

Marija Klipa ispred bolnice  u Ogulinu

"Malo sam u šoku, svega se sećam, boli me", kratko je novinarima rekla Marija Klipa (69), starica koja je teško stradala u nesreći dva MIG-a hrvatske vojske. "Sećam se, čula sam kada su padale bombe", dodala je povređena Marija.

Izranavljena i s obilnom krvarenjem, Marija Klipa se s njive gde je kopala krompir dovukla do kuće u kojoj živi s majkom, da bi je, zato što se Hitna pomoć nije pojavljivala, komšija odvezao do bolnice u Ogulinu gde su joj lekari sanirali povrede i spasli ruku kojoj je pretila amputacija.

"Marija Klipa dopremljena je u stanju šoka, ali pri svesti. Ustanovili smo joj povrede nadlaktice leve ruke, leve strane glave, kao i na prsnom košu, podlaktici desne ruke, obe natkolenice i donjeg dela stomaka", izjavio je hirurg u Ogulinu Zlatko Grbačić.

Lekari su povadili parčad iz Marijinog tela i delimično rekonstruisali kost, čime je amputacija sprečena.

Kako se još ne zna šta je tačno uzrokovalo pad dva aviona koji su učestvovali na vojnoj vežbi na poligonu kod Slunja i koji su se s visine od 5.000 metara srušili u brda severno od Plaškog, ne zna se ni šta je izvađeno iz tela Marije Klipe - delovi aviona ili geleri municije kojom se gađalo na vežbi.

Delovi aviona leteli su stotinama metara od mesta nesreće

Zanimljivo je da i Marijine komšije kada pričaju o nesreći stalno spominju i eksplozije bombi.

"Danima se na nebu čula tutnjava i rafali. Iznenada smo čuli eksploziju u kojoj je i Marija ranjena. Onesvestila se čim su je zasuli komadi aviona. Posle 15-ak minuta došla je svesti i sama dopuzala do kuće. Hitna je nije vozila do Ogulina jer su otišli prema Plaškom, u potpuno pogrešnom smeru", rekao je za "Slobodnu Dalamaciju" Đuro Jančić, komšija koji je ranjenu Mariju svojim "jugom" odvezao u ogulinsku bolnicu.

Zamenik gradonačenika Ogulina iz redova Srba Siniša Ljubojević nezadovoljan je zbog neadekvatnog prevoza Marije Klipe u bolnicu.

"Komšija Đuro Jančić povezao je Mariju koja je obilno krvarila pošto se Hitna pomoć nije pojavljivala", rekao je Ljubojević za Tanjug.

"I policija i vojna polcija i vojska, svi su svoje aktivnosti bazirali na područje na kom su pali avioni, iako su piloti već bili odveženi.

"Očevici su izjavljivali da su tu padale i rakete, a zna se i da avioni MiG 21 imaju i 20-milimetarsko automatsko naoružanje. Osim toga, žena je stradala kilometar dalje od mesta odakle su se čule eksplozije", rekao je Ljubojević.

Marija Klipa je povratnica koja sa 87-godišnjom majkom živi u selu Lički Podhum u zaseoku Šupice, a preživljavaju od poljoprivrede, dok ja njena rodbina od Srbije do Rijeke i Opatije gde joj živi ćerka sa zetom.

Dok komisija Ministarstva odbrane na čelu s ministrom Brankom Vukelićem ustanovljava šta je uzrok nesreće na 5.000 metara i pada dva aviona, mediji izveštavaju da se pretpostavlja da je jednom avionu otpao poklopac kabine, jer nije bio dobro zatvoren.

Kabina je udarila u drugi MiG koji je bio iza njega i srušila ga. Raspad MiG-ova na desetine komada objašnjava se tima da su konstrukcijski spojeni navojima i da je mala strukturna šteta na avionu dovoljna da dođe do raspada aviona. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online