Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.09.2010.
17:49
T portal A

Sudarila se dva hrvatska vojna aviona

Dva hrvatska vojna aviona tipa MIG-21 srušila su se danas kod Slunja, a oba pilota su preživela jer su uspela da se uspešno katapultiraju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema tom saopštenju, dva aviona tipa MIG-21 imala su nesreću u vazduhu i oba su pala tokom današnje vojne vežbe Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju, na području oko pet kilometara severno od Plaškog na Kordunu.

Hrvatsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su se oba pilota uspešno katapultirala, pa su se nakon prizemljenja padobranima javili komandi. Do nesreće je došlo oko 12:50 sati na visino od oko 5000 metara, a kako navodi "T portal" avione su vozili iskusni piloti (stariji od 30 godina) sa višegodišnjim letačkim iskustvom.

Helikopter hrvatske vojske prevozi pilote iz palih MIG-ova
 

 

Avioni su se srušili kod plaščanskog sela koje se zove Vukelići.

Hrvatski mediji prenose da su se avioni prilikom vežbe navodno međusobno okrznuli.

Na tom području održava se obuka pilota MIG 21 za lociranje i delovanje po ciljevima na zemlji.

Povređena jedna osoba na zemlji


Iz bolnice Dubrava je rečeno da piloti imaju samo lakše povrede, odnosno ogrebotine. Rendgenske slike su pokazale da nema preloma. Zbog stresa koji su doživeli, piloti su zadržani na jednodnevnom ispitivanju u bolnici tokom kojeg će se obaviti dodatni pregledi.


I Ministarstvo odbrane je potvrdil da su piloti Igor Trošelj i Marijan Kudlik samo lakše povređeni i da nisu životno ugroženi.

 

"Jedna je osoba na zemlji, približno dva kilometra od mesta pada aviona, povređena je od krhotina i prebačena je u Opštu bolnicu u Ogulinu", saopštilo je to ministarstvo.

 

Na zemlji je povređena jedna žena koja je u trenutku sudara aviona radila na njivi. "Ne znam šta se događalo, vratila se iz polja sva krvava i ruka joj je povređena", rekla je majka povređene žene.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su medicinskim helikopterom piloti preveženi na dodatne medicinske preglede.

Ministar odbrane Branko Vukelić potvrdio je pad dva vojna avona na slunjskom poligonu i rekao da su oba pilota živa, a nada se i zdrava.

On je naglasio da je Hrvatskoj ostalo još šest MIG-ova i da odbrana vazdušnog prostora Hrvatske nije ugrožena. Vukelić je naglasio da ovaj slučaj nema veze sa štednjom u vojsci.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online