Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.09.2010.
13:00
Đ. Barović - Vesti A

Generala Krstića vraćaju kod dželata!

Nekadašnji general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić koji se još oporavlja od posledica pokušaja ubistva, uskoro će biti vraćen u zatvor "Vejkfild" u Zapadnom Jorkširu, gde su pre samo četiri meseca dvojica radikalnih islamskih fundamentalista pokušali da ga zakolju u njegovoj ćeliji.

Porodica strahuje od novog nasilja: Radislav krstić

- Van sebe smo od straha. Ne mogu i dalje da verujem da će engleske vlasti zaista da ga vrate dželatima koji samo zahvaljujući dragom Bogu nisu uspeli da ga likvidiraju.

Pa ta dvojica krvnika se i dalje nalaze u istom tom zatvoru i je l ovo znači da ga vraćaju da bi završili posao - pita potpuno očajna generalova kćerka Tamara Krstić.


Ona u razgovoru za "Vesti" objašnjava da je nekadašnji komandant Drinskog korpusa informaciju o premeštaju saznao pre nekoliko dana, u četvrtak ujutro, i to od službenika zatvora "Long Lartin" u kome se oporavlja od posledica prebijanja i klanja.


- Zvao nas je čim mu je omogućeno da pozove telefonom i rekao da mu je ušao jedan od glavnih službenika u zatvoru da mu usmeno saopšti kako će ga uskoro vratiti u "Vejkfild". Kada je to čuo, umalo se nije srušio od neverice.

Pokušao je da objasni kako se plaši da se vrati u taj zatvor i kako predoseća da će ga tamo ponovo napasti, ali ništa nije vredelo. I moj suprug Mladen i ja odmah smo se razleteli i počeli da zovemo sve žive jer smo shvatili da je Radislav ponovo psihički gotovo pred pucanjem - priča, vidno potrešena Tamara Krstić.


Da apsurd bude kompletan, oni su odmah pozvali Ambasadu Srbije u Londonu u kojoj o ovom transferu nisu znali - ništa.

 

Izolacija


Samo nekoliko meseci pre brutalnog napada, generala Krstića su u zatvoru "Vejkfild" posetili i predstavnici Suda za ljudska prava iz Strazbura jer se on žalio na konstantna maltretiranja i provokacije islamskih ekstremista.


- Kako bi izbegao bilo kakav mogući konflikt moj otac koji je inače težak invalid bukvalno mesecima nije izlazio iz svoje ćelije, pa čak ni u jednosatne šetnje zatvorskim krugom. Znam da je zatvorska uprava o svemu morala da sačini izveštaj Haškom tribunalu, ali ne znam šta je odlučeno - kaže Tamara Krstić.

- Obećali su da će zvati zatvor da se informišu, ali to nam nije nikakva uteha. Obratili smo se odmah i Kancelariji za saradnju sa Haškim tribunalom i drugim zvaničnicima i svi su u čudu, ali i obećavaju pomoć - veli Tamara Krstić.


Da podsetimo, general Krstić je napadnut 7. maja ove godine, u svojoj ćeliji. Dok su zatvorenici odlazili u kantinu po doručak, kod njega su upala dvojica islamskih fundamentalista i počeli da ga tuku i režu improvizovanim nožem od žileta od čega ovaj oficir ima ožiljak od desetak centimetara na vratu.


Najgore je izbegnuto jer je jedan od osuđenika, kada je video krvoproliće pozvao zatvorsku stražu koja je napadače savladala.


Ovim se muke penzionisanog oficir Vojske RS ne završavaju. Odmah je prebačen u drugi zatvor "Long Lartin", koji britanska štampa posprdno naziva i "teroristički štab Al Kaide", zato što je u njemu smešten veliki broj pripadnika ove organizacije uključujući i Abu Katada, "desna ruka" Osame bin Ladena u Evropi.


General Krstić je i ovde doživljavao maltretiranja, ali kako se smešten u potpuno izolovan deo zatvora, nije dolazio u fizički kontakt sa ostalim zatvorenicima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online