Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.09.2010.
20:09
Srna A

Miljevići: Obeležen dan nestalih Srba

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Istočnom Sarajevu obeležila je parastosom i paljenjem sveća u spomen-kosturnici u Miljevićima 15. septembar - Dan nestalih Srba Republike Srpske (RS).

Moraju se pronaći svi nestali



Cveće kod spomen-krsta položili su gradski i opštinski zvaničnici, te predstavnici porodica nestalih i republičkih organizacija za traženje nestalih.

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Istočnom Sarajevu Mirko Vranić istakao je da porodice žrtava 15 godina nakon rata ne mogu biti zadovoljne rezultatima procesa traženja.

Vranić je rekao da će Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila uskoro tražiti da se prekine svaka saradnja sa Institutom za nestala lica BiH, jer u toj instituciji, kako je naveo, nema mesta za mišljenje Srba i porodica srpskih žrtava.

"Takođe, tražićemo od OHR-a da po istom prinicipu naredi Vladi Federacije BiH da imenuje Komisiju za popis stradanja Srba u Sarajevu, kao što je naređeno Vladi RS da imenuje Komisiju za Srebrenicu", istakao je Vranić.

Rezultati nisu zadovoljavajući: Staša Košarac

Šef  ''Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica RS'' Staša Košarac istakao je da proces traženja nestalih nije dao zadovoljavajuće rezultate, te da jednostrani pristup međunarodne zajednice u procesu stvara "konfuznu situaciju koja treba prestati".

Košarac je naglasio da će polovinom oktobra u Banjaluci biti otvorena DNK labaratorija u okviru Zavoda za sudsku medicinu RS, čime će biti ubrzan proces identifikacije žrtava.

"Još 636 tela leži u kosturnicama u RS, neki od 1992. godine, za što veliku odgovornost ima Međunarodna komisija za nestale i Institut za nestala lica koji ima jednostran pristup žrtvama", naglasio je Košarac, napomenuvši da je Vlada RS potpuno posvećena pitanju procesa traženja nestalih.

Košarac je istakao da će se efekti prenesenih nadležnosti u procesu traženju nestalih lica u narednom periodu analizirati, jer one "nisu sveto slovo" i ne moraju ostati na nivou BiH.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu postoji mogućnost i donošenja zakona o nestalim na nivou RS koji bi dao doprinos ubrzanom pronalasku nestalih i njihovoj identifikaciji.

Rukovodilac ''Operativnog tima za traženje nestalih RS'' Goran Krčmar istakao je da u procesu traženja nestalih ovaj tim nailazi na sve veće probleme.

"Još 1.750 nestalih lica je u RS. Ne možemo zanemariti odnos Instituta prema procesu traženja, jer je za 2,5 godine rada identifikovao 81 telo srpske nacionalnosti, a prosek je bio 320 nestalih, što govori da je ovaj proces praktično zaustavljen", rekao je Krčmar.

Krčmar je naglasio da će Operativni tim učiniti sve da dođe do poboljšanja procesa traženja nestalih, ali da se to neće dogoditi moći bez saradnje Instituta, čiji je upravljački odbor, prema njegovoj ocjeni, neodrživ.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online