Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.09.2010.
07:45
Glas Srpske A

Ispovest svedoka masakra u Dobrovoljačkoj

"Mi koji smo doživeli 'Dobrovoljačku ulicu' i svojim očima gledali kako, na pravdi Boga, ubijaju pripadnike JNA, sada posle 18 godina jasno vidimo da se istina o stradanju Srba u poslednjem ratu na sve načine zamagljuje", rekao je u intervjuu "Glasu Srpske" glavni i odgovorni urednik časopisa srpskih vojnih penzionera "Vojni veterani" Miladin Petrović, koji je početkom rata bio novinar "Narodne armije" i svedok dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici.

"Napad na pripadnike JNA je zločin koji je proizvela jedna slepa mržnja prema protivničkoj strani. Tu mržnju izazvala je dirigovana propaganda onih koji su planirali rušenje i prekrajanje Jugoslavije. Video sam i na sopstvenoj koži osetio tu slepu mržnju", istakao je Petrović koji veruje da će se istina o Dobrovoljačkoj kad-tad saznati, ali da bi bilo dobro da to bude što pre.

Nezavršena priča: Dobrovoljačka 1992. godine


 

Da li Vas je ikada iko pozvao da svedočite o dešavanjima u Dobrovoljačkoj ulici?
- Do sada me još niko nije zvao. Ne mislim da bi moje svedočenje bilo važnije od drugih, ali smatram da bi bilo korisno za osvetljavanje istine o tom masakru. Mislim da je odmah posle zločina trebalo prikupiti izjave svih svedoka, ali ni sada nije kasno. Bez obzira na to što me dosad niko nije zvao da svedočim, smatram da će moja knjiga "Tajna Dobrovoljačke ulice" biti dovoljno svedočenje sa moje strane.
 

Preživeo pakao: Miladin Petrović

Kada biste svedočili, šta biste ispričali o napad na mladiće u "Dobrovoljačkoj ulici"?


- Ispričao bih sve što sam kao novinar "Narodne armije" doživeo u Komandi 2. vojne oblasti u Sarajevu i u zatvoru u FIS-u (DTV Partizan) od 22. aprila do 4. maja 1992. Na osnovu onoga što sam tamo doživeo, mogu da kažem da su pripadnici JNA stradali potpuno nevini i da to stradanje nije bilo slučajno.

Dovoljno je pogledati Direktivu Armije BiH iz koje se vidi da su napadi na kasarne i jedinice JNA planirani, da nije reč o nekakvoj slučajnosti. Prvi takav napad doživeo sam 22. aprila 1992. godine: zamislite situaciju da se malenu zgradu komande, opkoljenu sa svih strana, puca neprestano, odjekuju eksplozije...

Ejup Ganić

General Kukanjac zove Ganića i zahteva da se obustave napadi, a Ganić tvrdi da ne zna ko napada. Kasniji događaji, a naročito oni koji su se odigrali 2. i 3. maja bili su samo jedna od faza u sprovođenju pomenute direktive.

Tu jedinice JNA nisu nikoga napadale. Protivnička strana, stostruko nadmoćnija, tog 2. maja na najsvirepiji način masakrirala je pripadnike JNA.

Mržnja je bila tolika da su njihova tela spaljena strujom i nekoliko dana su bila na ulici. To su bili strašni zločinački napadi koji su se sutradan nastavili u Dobrovoljačkoj ulici. Ta dva događaja su povezana i ne mogu se razdvajati...

U takvoj situaciji, kad se neko tako surovo poigrava sa sudbinom oko 300 ljudi u Komandi, RTV-Sarajevo obaveštava javnost da pripadnici JNA iz Komande "ruše" Sarajevo...

Istina je da se u Dobrovoljačkoj dogodio strašan zločin, prošlo je 18 godina ali pravda, nažalost, još nije ispunjena....
 

Zašto se i pored toliko dokaza, izjava, svedočenja i audio i video-snimaka ne procesuiraju odgovorni za "Dobrovoljačku ulicu?
- Ne čudi me to jer sam svestan da živimo u svetu gde argumenti sile zamenjuju argumente istine, ali žao mi je što je sve manje predstavnika srpskog naroda koji su spremni da se dosledno i hrabro zalažu za to da istina o stradanju Srba u poslednjem ratu izađe na videlo...

Ne znam da li je srpska strana pribavila sve relevantne dokaze o tim zločinima i da li je te dokaze dostavila nadležnima. Ako jeste, onda je jasno da je odugovlačenje procesuiranja namerno i da se iza toga kriju politički motivi - kaže između ostalog Miladin Petrović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online