Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.09.2010.
12:42 >> 13:19h
Srna A

Kesić: Dejton uslov za opstanak BiH

Pozicija Republike Srpske nikada nije bila jača i u velikoj meri je rezultat odlučne politike koju su sprovodili premijer Milorad Dodik i vlasti Srpske, smatra politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

Srpska najjača u poslednjih 15 godina: Obrad Kesić
 


Kesić je u intervjuu Srni naveo da je u poslednje 2,5 godine definitivno došlo do velikog pomaka što se tiče pozicije Srpske, koja je danas najjača od vremena potpisivanja Dejtonskog sporazuma.


"Pozicija Republike Srpske je takva da bilo koji budući pregovori moraju da počnu od toga da ne samo slovo, nego i duh Dejtonskog sporazuma, treba da se poštuje", smatra Kesić.

Cilj Bošnjaka ukidanje Srpske

 

Kesić kaže da je jedan od ključnih ciljeva Bošnjaka da OHR i međunarodna zajednica ostanu što duže u BiH, jer misle da tako postoji šansa da ispune svoje maksimalističke želje - a to je ukidanje Srpske.

Prema njegovim rečima, prvi put se uvažavaju srpski interesi i došlo se do toga da niko iz međunarodne zajednice ne može više tako lako da preti da će se ugasiti Republika Srpska, što se ranije dešavalo.


On je naveo da je jačanju pozicije Srpske mnogo pomoglo i to što postoji osnovni konsenzus između vlasti i opozicije u tom pogledu, odnosno što postoje crvene linije, a sve to je dovelo do bitnih promena u ponašanju međunarodne zajednice prema Republici Srpskoj.


Kesić ocenjuje da je jedini mogući uspešni model za opstanak BiH: "duh i slovo Dejtona", koji traži da se ta država formira na bazi velike decentralizacije i neke vrste federalizma.


"Ako se ide u tom pravcu, mislim da ćemo imati rešenje za sve te ustavne probleme koji koče napredak zajedničke države. Ako ne postoji volja da se gradi taj najvažniji deo Dejtonskog sporazuma, pogotovo kod Bošnjaka, onda se plašim da ćemo imati najmanje stagnaciju i mrcvarenje kao do i sada", kaže Kesić.


On je naveo da je glavni faktor u svemu tome pozicija međunarodne zajednice jer su do sada OHR i sam visoki predstavnik uvek zastupali interese samo bošnjačkih političara, što je značilo da je nemoguće postići dogovor.

On smatra da će prvi izazov posle izbora u BiH biti formiranje centralnih organa BiH, odnosno Saveta ministara i Predsedništva i da je to, osim ustavnih promena, prvi prioritet SAD i EU, kojima je glavni favorit za mesto predsedavajućeg Saveta ministara Zlatko Lagumdžija.

"Ali prvo moraju ubediti hrvatske stranke, prvenstveno Dragana Čovića, da to mesto još jedanput pripadne nekome ko nije Hrvat, što će teško proći. Mislim da se može očekivati i pritisak iz Zagreba da se to mesto ustupi ne-Hrvatu. Pretpostavlja se da će se prihvatanju Lagumdžije protiviti Dodik i SNSD. Ali ima nekih stranaka u Srpskoj koje bi to prihvatile", naveo je Kesić.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online