Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 10.09.2010.
13:02
M. Jakšić - Vesti A

Hrvati traže da platim što su mi ubili ćerku Srpkinju!

Porodice ubijenih Srba u Sisku koje su tužile hrvatsku državu i sve redom izgubile sudske sporove dobile su ovih dana obaveštenje da će im sudski troškovi biti prisilno naplaćeni ako ih sami odmah ne plate.

Država stalno sipa so na rane: Vjera Solar
 

Vjeri Solar, majci Ljubice Solar, koja je snajperom ubijena u Sisku u stanu svog momka 1991. godine, brojne porodice ubijenih Srba u tom gradu ovih dana javljaju da su dobile "obavest" od sisačkog suda o prisilnoj naplati sudskih troškova.

Ogromne su svote koje se od njih traže, a njihovo ogorčenje je još veće. Hrvatsko pravosuđe umesto da im pravednim presudama makar donekle zaleči rane, iste te rane im ponovo otvara.
 

- Ljudi me zovu i plaču. Mole me da nešto uradim jer bi ih prisilna naplata i egzistencijalno i psihički dotukla. Neki mi u očaju koji ih je obuzeo čak prigovaraju zašto sam ih nagovorila da tuže hrvatsku državu. Možete li zamisliti kako se ovog časa osećam. Slažu se sa mnom da nam je još jedino ostala pravedna presuda nad zlikovcima kao nekakva uteha u boli koja će nas pratiti celi život. Ali postavljaju i pitanje kakve uopšte svrhe ima ta naša borba za pravdu kad bi i nas same glave mogla stajati - plakala je i Vjera Solar kad je davala izjavu za "Vesti" neposredno nakon bolnih razgovora koje je imala sa stradalim porodicama.
 

Vjera Solar, kao i ostali Srbi, čiji su članovi porodica pobijeni u masovnom sisačkom masakru 1991. i 1992. godine, više ne veruje da će zločinci ikada biti kažnjeni.
Koliko je samo puta majka tada 18-godišnje Ljubice bila kod sisačkog županijskog tužioca Stipe Vrdoljaka moleći ga da nešto preduzme u ime nevinih žrtava i njihovih familija. Koliko mu je samo puta donela dokaze o tim zločinima... Ali Vrdoljak joj je godinama, kako kaže gospođa Vjera, samo obećavao da će nešto preduzeti i odmah nakon toga obećano zaboravio.
 

- Od mene traže da na ime sudskih troškova platim 84.000 kuna ili 11.500 evra. Hrvatska država od mene traži da joj platim što mi je ubila dete. Pa to je prestrašno. Im li iko na ovome svetu da to vidi i stane na put zločinu nad nama koji i dalje traje? - ogorčena je Vjera Solar dok govori o pokušaju finansijskog lešinarenja teško stradalih ljudi.

Ubijena snajperom: Ljubica Solar sa Duškom Malovićem
 

Očajna je i slomljena od boli i Marijana Božić koja živi u Petrinji. Njenog supruga su 4. avgusta 1991. godine u Odri kod Siska iz autobusa "Slavijantransa" koji je vozio izbacili pripadnici antiterorističke grupe hrvatske policije i tako ga pretukli da je umro na putu do bolnice. Od tada je Marijana godinama uz ogromne napore podizala dvoje dece.
 

- Traže do mene da platim 15.400 kuna. Jedna kćerka je još uvek sa mnom. Jedva kraj sa krajem sastavljamo jer živimo isključivo od mojih 2.000 kuna (oko 285 evra) porodične penzije. Izgleda da ova država želi celu porodicu da nam uništi - jecajući kaže Marijana.
Vjera Solar takođe kaže da je poslala pismo potpredsedniku hrvatske vlade Slobodanu Uzelcu u kojem ga obaveštava o "haraču" nad zverski pobijenim ljudima i njihovim porodicama. Zvala je i predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca, ali ga nije dobila. Razgovarala je i sa zastupnicom u Saboru SDP-a Gordanom Sobol koja joj je obećala da će taj slučaj izneti iduće sedmice na sednici Hrvatskog sabora.


Zločinac slobodno šeta Siskom

- Ubica moje kćerke Silvijo Benčina vratio se iz Kanade gde se sklonio jedno vreme i slobodno šeta Siskom. Ponovo sam zbog toga otišla kod državnog tužioca Stipe Vrdoljaka i pitala ga zašto se protiv Benčine ne vodi istraga, a on mi kaže da ga je "policija ispitala i da nije priznao taj zločin". Podsetila sam tužioca i na ime i prezime čoveka koji mi je još pre osam godina javio da je Benčina ubio moje dete. Zove se Ivan Božurić i nedavno je izašao iz zatvora gde je proveo 12 godina. Vrdoljak mi je rekao da će razgovarati sa njim, ali koliko mi je poznato tog razgovora još nije bilo - kaže Vjera Solar.

Petak 10.09.2010. 13:31
...monstrumi...po drugi put ubijaju ubijene ali ovaj put i njihove porodice...jos jedan od nacina da oteraju ono malo srba koji su tamo ostali...ne znam da li bi pomoglo obracanje nekom medjunarodnom sudu kad se zna da je zapad iza tih monstruma i da ih podsticu u ovome...a iz srbije misevi od politicara nista...cute...jbt zaista nemamo ni drzavu ni muda, a ni ljudskosti...gde je sad onaj pedercic Marko Karadzic, cuveni borac za prava manjina, a nema ni Sonjice Biserko kao ni Kandicke..gnomovi crknite....
Petak 10.09.2010. 22:06
@recko brate bas si srbin....'de smes i da pomislis da hrvat-ustasa covek...taman se prevaris eto njega sa nozem da te....demantuje....a bura se najeo onih ludih krava sto su prosvercovali u lijepu nasu pa mu je mozak k'o svajcarski sir....sipci im nisu uzimali organe za presadjivanje-kazu imaju defekt -fali im srce-kao i sipcima pa eto udarili po nama....ej bre mesari ustaski...stoko bezrepa ubijali ste bre bracu najrodjeniju,decu, zene i ni to vam nije dovoljno govna sadisticka.....doci ce i vama sudnji dan...onda cete se setiti.....
Subota 11.09.2010. 02:31
A sta se snjima boris, vidis da nevaljamo i kad posaljemo lagane i objektivne poruke. Zato hvala Bogu da smo se izborili za to sta imamo, makar nije uvjek sve po mome... Zao i meni ove majke kao isvake druge majke, oca, sina, kceri, ... bez veze na vjeru ili nacionalnost. Nek mi oslobode Antu pa nek onda oni dobiju koju na kosarci, nogometu itd. Razlika po pogledu na proslost postoji ali mozda se nadje bolja buducnost, pa makar puka grom koji ce nas prosvitlit.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online