Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.11.2009.
06:57
Slobodna Dalmacija A

Da li je papa promenio Boga?!

Vatikan stoji iza ustaških zločina: Jevreji iz Hrvatske i Srbije ogorčeni prijemom Tompsona kod Pape.

RUKOLJUB: Tompson kod Benedikta XVI

Sramota je s čovekom koji je do pre nekoliko meseci vikao "Za dom spremni" imati bilo šta, ali to je unutrašnja stvar Katoličke crkve, poručio je za "Slobodnu Dalmaciju" predsednik Zajednice "Bet Israel" i istoričar Ivo Goldštajn komentarišući ovonedeljni "rukoljub" Marka Perkovića Tompsona papi Benediktu XVI.


"Tompson je primljen kod Pape baš zato što je slavio pokolje", tvrde srpski Jevreji. Goldštajn nije hteo sa komentariše žestoke reakcije iz Saveza jevrejskih opština Srbije, odakle se Tompsonov susret s Papom tumači kao odobravanje Vatikana profašističkih i ekstremnih stavova dotičnog pevača.


Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak odbacuje u izjavi za beogradsku štampu objašnjenja kako je Tompson bio u audijenciji kod Pape kao i svaki drugi vernik i tvrdi da je primljen upravo zbog toga što je slavio Jasenovac i masakre nad Srbima.


Vuk dlaku menja: Aleksandar Nećak
- Taj Tompson primljen je kao čovek koji propagira ustaštvo. Ovo je dokaz da vuk dlaku mijenja, ali ćud ne. Katolička crkva se nikada nije ogradila od ustaških zločina, nikada ih nije osudila. Samim tim ona stoji iza njih ili ih podržava, opravdava - izjavio je Nećak, za kojeg je neprihvatljiva i činjenica da je Papa primio Tompsona uoči poseta Vatikanu dvojice predsednika, hrvatskog Stjepana Mesića i srpskog Borisa Tadića.


Osuda Katoličke crkve zbog primanja Tompsona stigla je i od predsednika Centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa, koji Papin postupak ocenjuje vrlo žalosnim. "To dokazuje da Papini službenici nisu uradili svoj posao i istražili ko je Tompson pre nego što su dopustili njegovu posetu, niti da Papa razume šta se dogodilo na Balkanu u Drugom svetskom ratu", rekao je Zurof, dodajući kako je Benediktov susret s Tompsonom znak užasnog ignorisanja činjenica iz Drugog svetskog rata i onoga što Tompson danas predstavlja.


Portparol beogradske Nadbiskupije Katoličke crkve Milutin Novaković negira navode da je Tompson primljen kod Pape uz zauzimanje klera. Novaković poručuje kako Tompsonovo delovanje nanosi štetu Hrvatskoj i Katoličkoj crkvi u čemu pevača, tvrdi on, velika većina vernika ne podržava.

Zanimljivo je, na kraju, dodati i izjavu hrvatskog predsedničkog kandidata Damira Kajina, zastupnika Istarskog demokratskog sabora: "Šta je ovom Papi, je li promenio politiku prethodnika ili Boga? Vernik ne može biti istovremeno i rasista", komentarisao je Kajin Tompsonovu posetu Papi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online