Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.08.2010.
18:34
Srna A

Haški sud nije uspeo da nokautira Karadžića?!

Goran Petronijević, advokat bivšeg predsednika Republike Srpske /RS/ Radovana Karadžića, izjavio je da je kao deo tima savetnika iz više razloga zadovoljan dosadašnjim suđenjem Karadžiću pred Haškim tribunalom.

Advokatski tim zadovoljan dosadašnjom odbranom Karadžića pred Haškim sudom
 

"Prvo, uspeli smo da Tužilaštvo sprečimo u nameri da nas u sudnicu uvuče nespremne, da nas potpuno obespravi, u smislu dobijanja adekvatnog vremena za pripremu odbrane, mada to nije doduše bilo onoliko koliko smo mi očekivali da će biti, ali u većoj meri odgovaralo je onom vremenu koliko nam je bilo potrebno da se makar delimično spremimo i da ne uđemo nespremni u sudnicu", rekao je Petronijević Srni.

On je istakao da Tužilaštvo nije uspelo u nameri da nokautira odbranu u prvoj fazi, iznoseći veći deo svedoka i eksperata koji su trebalo da budu njihova "teška artiljerija".

"Pogotovo možemo govoriti o njihovim ekspertima, balističarima, pojedinim analitičarima, predstavnicima međunarodne zajednice. Oni su svi od reda učinili nespornim nekoliko veoma važnih činjenica, koje mi dokazujemo i kojima se, nažalost, dosadašnja suđenja nisu bavila. Mi ih smatramo ključnim i te činjenice su jako bitne za konačan ishod postupka i za celo shvatanje svih tih nesrećnih događanja u BiH", naglasio je Petronijević.

Prema njegovim rečima, obrana nije zadovoljna odnosom prema njima u smislu materijalnih sredstava i taj je problem prisutan od samog početka do danas.

"Nismo mogli da se izborimo da dobijemo adekvatnu materijalnu naknadu od Sekretarijata Haškog tribunala za rad svih ljudih koji su bitni za sam tim - ne samo savetnika nego i eksperata, ljudi na terenu itd", rekao je Petronijević.

Prema njegovim rečima, ono što bi moglo da se nazove koliko-toliko objektivnim, to je sudsko veće.

"Imamo normalno kao odbrana uvek zamerki, jer smatramo da su neke stvari mogle da se odluče na način kako smo mi to predlagali, ali u svakom slučaju ako se ima u vidu ponašanje tužilaštva i Sekretarijata Tribunala, Sudsko veće je tu negde koje pokušava da ispravi te sve nepravde prema nama koji oni čine", poručio je Petronijević.

On je rekao da je Tužilaštvo istrošilo svoju "tešku artiljeriju", navodeći da su to sve bili promašaji ili ih je Karadžić na samom neposrednom ispitivanju obesnažio. Nije im dat onaj značaj koliko je tužilaštvo to očekivalo.

"Ubuduće će to sve više dolaziti do izražaja, a posebno kada mi počnemo odbranu i kada odbrana bude počela da izvodi svoje svedoke, veštake, eksperte i iznosi dokaze koje mi već u ovoj fazi uveliko prikupljamo", istakao je Petronijević.

On je upozorio da je prisutan hroničan problem nedostatka materijalnih sredstava, jer su ogromni troškovi u pitanju - putovanja, rad na terenu, prevođenje, to su sve stvari koje jako opterećuju tim odbrane i samog Karadžića.

"Nažalost, nemamo nikavih mogućnosti, niko nam ne pruža nikakvu pomoć sa strane, Sekretarijat tribunala nam daje najniži nivo plaćanja za savetničke usluge, ali nas to neće sprečiti da cilj ostvarimo do kraja, a on je da se do kraja iznošenja odbrane otvore nekoliko najvažnijih stvari koji se tiču stereotipa o nesrećnim događanjima u BiH", rekao je Petronijević i dodao da je to prije svega Sarajevo, koje je na redu i koje je sada u fazi optužbi, kao i Srebrenica.

On je ocenio da su to najvažnije dvije tačke na kojima će se pokazati koliko su i na kolikim lažima zasnovani ti stereotipi i na kolikim medijskim manipulacijama.

"Setite se samo zaprepašćenja sudije, koji je u predpretresnoj fazi vodio postupak kada je čuo da Sarajevo ne dostavlja dokumentaciju koja se traži", istakao je Petronijević, komentarišući upozorenja Karadžića da mu BiH ne dostavlja dokumentaciju.

On je ocenio da je sada, nažalost, gotovo sigurno da pojedinim stranama, a pogotovo muslimanskoj, ne odgovara da se dođe do istine, jer ona sada odgovara stereotipima, zatvorena sa mnogo izmišljotina, manipulacija, laži i istina koja njima odgovara.

Petronijević je naglasio da muslimanskoj strani ispravljanje toga ne odgovara, pa se zato oni tako i ponašaju, jer se plaše da će se otkriti ono što se i dogodilo, a događale su se stvari koje su u tom trenutku mogle da se nazovu ratnim lukavstvom kao što su ulica Vase Miskina, kao što je Markale jedan i dva, koje su imale određene političke konotacije i političku upotrebljivost.

"Događale su se uoči važnih pregovora i koje su imale za zadatak da vrše pritisak međunarodne zajednice na srpsku stranu, dakle izazvati stradanje sopstvenog naroda, bilo sopstvenim aktom bilo izazivanjem suprotne strane da bi se to stavilo na teret Srbima", naglasio je Petronijević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online