Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.08.2010.
17:58
Tanjug A

Amfilohije: Poštujte volju naroda da priča srpski, a ne crnogorski!

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je danas da je pravo svakog naroda i političara da svoj jezik naziva onako kako voli i misli da treba, ali je zapitao šta je sa onom većinom od 63 odsto Srba, Crnogoraca i drugih koji su se već izjasnili da je njihov jezik srpski.

Čuvar jezika: Mitropolit Amfilohije

U otvorenom pismu predsedniku Filipu Vujanoviću i premijeru Milu Đukanoviću, povodom uvođenja crnogorskog jezika o obrazovni sistem, Amfilohije je naveo da je unapred svestan da će zbog ovoga lično, kao i Crkva koju predstavlja, biti optuženi za "bavljenje politikom".

Mitropolit je poručio da nasilje nad jezikom, pismom i kulturom jednog, bilo kog, naroda predstavlja "najstrašnije ponižavanje njegovog dostojanstva, krađu njegovog sabornog uma i pamćenja, razaranje njegovog bića".


"Obraćam vam se u ime Crkve, što znači u ime velikog broja ljudi koji su ogorčeni ovim avgustovskim incidentima. Nadam se u Boga da ćete ovo pismo shvatiti kao obraćanje građana države na čijem ste čelu, kojima je nešto suštinsko uskraćeno, čiji je put do sopstvenih prava otežan, i koji se osećaju neravnopravno u odnosu na druge građane", zaključio je Amfilohije.

On tvrdi da nijedno slovo ne bi pisao da državni službenici nedavno nisu ometali crkvenu službu i da pred početak školske godine nije došlo do "uzbune vernika i sveštenstva" zbog uvođenja crnogorskog jezika u školstvo.

Mitropolit je predsedniku i premijeru poručio da je, povodom prošlonedeljnih incidenata - na Preobraženje, Mitropolija pokrenula postupak pred nadležnim sudskim organima, i ukazao da bi oni to trebalo da znaju jer je "ovde, pod vašom upravom, sila napala istinu i pravdu, a to nije dobro".


Kada je reč o izmenjenom Zakonu o jeziku, mitropolit kaže da je on u parlamentu izglasan po proceduri i u skladu s političkim pravilima, pa nije umesno da ga komentariše jedan sveštenik.


"Međutim, susrećući se s posledicama ovog avgustovskog zakona, posledicama koje se naziru pred početak nove školske godine, mi smo užasnuti činjenicom da je narod doveden pred vrata novih i to najstrašnijih deoba, da će skoro dvotrećinski deo crnogorskog građanstva biti diskriminisan tj. da neće imati pravo da svoju decu školuje na maternjem jeziku", napisao je mitropolit.


On je ukazao da je neprihvatljivo što se u Crnoj Gori građanima koji govore srpski jezik, kojih zvanično ima 63 odsto, kao alternativa nude manjinska prava.


"U građanskoj državi, na početku 21. veka, u predvorju ulaska u Evropsku uniju, više od polovine građana se tera u jezički manjinski status. Ustav je definisao Crnu Goru kao građansku državu. U građanskoj državi osnovni je princip da su svi ravnopravni i da nema povlašćenih po bilo kom osnovu", kazao je on i dodao da u stavu 8. Ustava piše da je zabranjena svaka neposredna ili posredna diskriminacija.


"Ne ulazeći u krajnje namere donosioca ovog zakona, konkretne posledice novog zakona su da matematička manjina postaje statusna većina, a matematička većina postaje statusna manjina", kazao je Amfilohije.

POVEZANE VESTI

Petak 27.08.2010. 20:00
Sa cime li ce ovaj nesrecnik Milo pred Njegosa kad mu dodje sudnji cas ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online