Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.08.2010.
04:12
Press A

Ganić Srbiji preti tužbom

Bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić, koga Srbija traži zbog ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, razmatra da tuži Srbiju, izjavio je njegov pravni savetnik Damir Arnaut

Samo da plati odbranu: Ejup Ganić

''Ganić je punih pet meseci proveo u Londonu kao talac onog što je sud okarakterisao kao „zloupotrebu britanskog pravnog sistema u političke svrhe". To neminovno povlači dodatne pravne posledice po Srbiju i od dana izricanja ove presude razmatraju se sve opcije, uključujući najpogodniji forum za takvu tužbu, rekao je Arnaut, koji je i savetnik predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića.

Upitan koliko iznose troškovi Ganićeve odbrane i na koji način će se oni finansirati, Arnaut kaže da „tačna suma nije toliko bitna", ali da je ona „daleko ispod iznosa od milion maraka, koju je plasirala SDA".

''Ganić ima pravo na povratak malog dela troškova od strane britanske vlade, a radi se na tome da ostatak plati Srbija'', kazao je Arnaut, koji je podsetio da je i Haris Silajdžić 10. avgusta uputio pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem traži da se oslobodi državljanin BiH Ilija Jurišić, koji je u Beogradu osuđen na 12 godina ''zbog zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli"''.

S druge strane, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da su izjave Silajdžića i Ganića „pokušaj političara da se mešaju u rad pravosudnih organa Srbije".

Sve je to pokušaj političara da se mešaju u rad pravosudnih organa: Bruno Vekarić

''Silajdžić i Ganić marširaju po pravosuđu Srbije! Ganić je bio u prilici da tuži Srbiju i ranije, ali to nije učinio. A što se tiče pisma Silajdžića u kome traži oslobađanje Jurišića, da li ste čuli da se ikad (predsednik Srbije) Boris Tadić mešao ili prejudicirao odluku bilo kog pravosudnog organa BiH?'', upitao je Vekarić i dodao da su izjave koje dolaze iz Bosne pogodne za „prikupljanje jeftinih političkih poena".

Ejup Ganić je uhapšen u Londonu 1. marta na osnovu poternice Srbiji, a britanski sud je 27. jula odlučio da on ne bude izručen Beogradu, gde treba da mu se sudi „za zločine počinjene nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

U obrazloženju ove odluke sud je naveo da je srpsko tužilaštvo za ratne zločine ili nesposobno, ili politički instruisano! Sud je optužio srpsku stranu da je trgovala slučajem ''Ganić", odnosno da je Beograd bio spreman na puštanje Ganića, a da se BiH ne buni zbog Rezolucije o Srebrenici.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je odlučilo da ne uloži žalbu, a tužilac Vladimir Vukčević je za Press rekao da su od žalbe odustali zbog dodatnih troškova koje bi morali da plate građani Velike Britanije.

POVEZANE VESTI

Petak 27.08.2010. 06:17
Ovaj strari poturceni MUTANT citaj poturceni Srbin..citaj idiot..citaj fukara... koji je poreklom iz sandzaka moze komotno da tu svoju tuzbu gurne sebi u dupe i neka ne izlazi iz sehera jer ce u drugom slucaju da opet zavrsi kako mu je bilo u engleskoj a ako slucajno sleti na beogradski aeordrom jer onaj u Sarajevu je jedna velika rupetina ceka ga ista sudbina kao i njegovom prijatelja zlocinca jurisica..dokle ce ovi poturceni srbi izdajice balije da lazu sami sebe..stvarno mi ih je zao..nisu za dzabe vicevi o muji i sulji..ovo je dokaz sta se dobija kada se 400 godina pare dzukele turci i poturceni Srbi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online