Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.11.2009.
12:05
Ž. Marković - Vesti A

Komšićev deda bio u četnicima

Otkrivena tajna hrvatskog člana predsedništva BiH: Komšićev deda Marijan Stanić tokom Drugog svetskog rata bio je glavni logističar Trebavskog četničkog odreda.

Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, i "zlatni ljiljan" Armije BiH potomak je - četnika! Ova informacija koju je u nedelju objavio jedan banjalučki dnevni list izazvala je pravi bum na političkoj sceni BiH, naročito zbog činjenice da Komšić ne propušta priliku da borce bivše Vojske RS nazove četnicima.

Od kokarde do "ljiljana": Željko Komšić

Naime, Komšićev deda Marijan Stanić, koji je živeo u selu Kostajnica kod Doboja, tokom Drugog svetskog rata bio je glavni logističar Prvog bataljona Trebavskog četničkog odreda, da bi se, nakon rata skrivao po šumama strahujući od komunističke odmazde.

Inače, Marijan Stanić je otac Komšićeve pokojne majke Danice, koja je stradala tokom proteklog rata u Sarajevu, kad je pogođena snajperskim hicem.


Osamdesetsedmogodišnji Luka Prešić iz Kostajnice, jedan od preživelih Stanićevih saboraca, ispričao je da je Komšićev deda, koji je inače umro 1962. godine u 47. godini života bio desna ruka svim četnicima ovog kraja i da su svi pripadnici Prvog bataljona umnogome oslanjali na njegovu logističku podršku.


"Zlatni ljiljan"


Za zasluge tokom građanskog rata u BiH, Željko Komšić je dobio najviše priznanje, odlikovan je "Zlatnim liljanom". Tokom rata je i ranjen, a kada je izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH, kružila je morbidna anegdota u kojoj se navodilo da je jedino hrvatsko što Komšić ima u sebi - geler od granate. Inače, tokom svog mandata, Komšić ne propušta priliku da oštro napada Srbiju i njene zvaničnike, a najveći gaf napravio je pre gotovo dve godine kad je tadašnjem premijeru Srbije Vojislavu Koštunici poručio da se makne prste od BiH jer će, u suprotnom, dobiti "i po prstima i po nosu".

- Kada smo odlazili u borbu protiv ustaša na Trebavi i Ozrenu znali smo da je selo sigurno jer je tu naš Marijan, koji je bio naš glavni logističar. Naime, svih pet muških glava iz kuće Stanića bili su lojalni pripadnici četničkog pokreta, ali Marijan je ostao u selu, kao glavni pozadinac, zbog slabije fizičke konstitucije i porodičnih obaveza.

Kada su nas posle rata počeli proganjati komunisti, Marijana je spaslo to što nije direktno učestvovao u borbama, pa tako u velikoj meri nije ni osetio posleratni teror. Sve bih to dokazao i fotografijama, ali nakon što su nas zatvarali po tamnicama posle rata, sve naše dokumente i slike su spaljivali - naveo je Prešić.


On je rekao da su sva četiri brata Komšićevog dede, koji su aktivno učestvovali u borbama, posle rata odrobijali zbog pripadnosti četničkom pokretu, zajedno sa velikim brojem seljana iz Kostajnice. Jedan od braće Komšićevog dede je, kako se prisetio Prešić, važio za velikog četničkog borca, koji je bio na "vezi" sa čuvenim četničkim vojvodom Momčilom Đujićem.


Ipak, o Komšićevoj četničkoj prošlosti nije želeo da govori niko od Komšićevih bliskih rođaka. Jedino je Božo Stanić naveo da ih je hrvatski član Predsedništva posetio zadnji put pre tri godine kada je došao na sahranu jednog rođaka.


- Željko je često dolazio ovde, pogotovo dok je bio dete. Zadnji put je dolazio 2006. godine. Ne bih se, ipak, izjašnjavao šta mislim o njegovim istupima jer smatram da je sve to politika i ne bih ulazio u to - priča Stanić.


Željko Komšić još uvek nije ponudio objašnjenje zašto je dosad krio da mu je predak bio deo četničkog pokreta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online