Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.08.2010.
19:52
Tanjug A

Hag: Mladićevi dnevnici prihvaćeni kao dokazni materijal

Sudsko veće Haškog tribunala usvojilo je danas svih 18 ratnih dnevnika bivšeg ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića kao dokazni materijal na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Rarko Mladić i Radovan Karadžić


Veće smatra da s obzirom da Karadžić ne dovodi u piranje verodostojnost dnevnika ne bi trebalo ni postavljati pitanje njihove relevantnosti za proces, saopštio je na kraju današnjeg suđenja predsednik veća O Gon Kvon.


On je istakao da će sudsko veće na kraju procesa proceniti da li su beleške iz dnevnika potkrepljene drugim dokazima i ceniti njihovu dokaznu snagu.


Mladićevi ratni dnevnici kao i audio i video snimci otkriveni su zimus i zaplenjeni u njegovoj porodičnoj kući u na Banovom Brdu u Beogradu.


Prethodno je Karadžićev pravni savetnik Piter Robinson predložio da se ne usvajaju sve beleške u celosti već da se usvaja stav po stav, i to ukoliko se njihova sadržina potkrepi izjavama svedoka i drugim dokaznim materijalom.

Sud traži od Belgije da sarađuje s Karadžićem


Sudsko veće Haškog tribunala pozvalo je danas Vladu Belgije da sarađuje sa Radovanom Karadžićem i odgovori na njegov zahtev o dostavljanju dokaznog materijala, koji optuženi smatra bitnim za svoju odbranu, objavio je danas Tribunal.


Veće je belgijskoj vladi ostavilo rok do 3. septembra da Karadžiću dostavi odgovor na molbu povodom zatražene dokumentacije, odnosno da precizira odgovor na taj zahtev, ukoliko dokumentaciju ne poseduje.


Belgija je 10. avgusta obavestila Karadžića da može da odgovori samo na zahtev koji dobije od Tužilaštva odnosno sekretarijata Tribunala u Hagu, pa je veće danas izdalo i nalog sekretarijatu da kontaktira Vladu Belgije i obezbedi traženu dokumentaciju.


On je ukazao da, iako nema sumnje u autentičnost Mladićevih beležaka i tonskih zapisa, razlika između njih i zapisnika iz bosanske Skupštine koji su usvojeni kao dokaz je u tome što su njih vodili zapisničari koji su bili na dužnosti.


"Ovde su u pitanju dnevnici koji su pisani rukom i sadrže lične utiske i beleške sa raznih sastanaka. Odbrana smatra da bi prvo trebalo da se uspostavi veza između sadržine dnevnika i dokaza, pa tek onda odluči o njihovom usvajanju među dokaze", ukazao je Robinson.


Tužilaštvo je predložilo da se Mladićeve beleške usvoje u celosti jer je već utvrdilo da su relevantne za postupak i potvrđene nezavisnim dokumentima, kao i izjavama svedoka i Karadžića, koji su u dosadašnjem toku postupka potvridli da su prisustvovali sastancima opisanim u njima.


Dnevnici i snimci imaju dokaznu vrednost i biće od koristi u ovom procesu, ocenilo je tužilaštvo, ističući da će veće u presudi ceniti njihovu dokaznu težinu upoređivanjem sa različitim materijalima.


Sud je prekinuo suđenje na dve sedmice kako bi se Karadžić i njegova odbrana upoznali sa Mladićevim beleškama, pa će pretres biti nastavljen 6. septembra. Veće je danas za 3. septembar zakazalo statusnu konferenciju kako bi se razmotrilo stanje u postupku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online