Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.08.2010.
05:53
Srna A

Hipo banka: Austrija garantuje za nas

Hipo Alpe Adria banka Banjaluka maksimalno je likvidna i stabilna i štednja u ovoj banci apsolutno je sigurna, jer iza nje stoji 100-odstotni vlasnik - država Austrija, saopšteno je danas iz ove banke.

Iz Hipo Alpe Adria banke Banjaluka poručuje da u potpunosti podržavaju aktivnosti pravosudnih organa Austrije kako bi se rasvijetlilo sve što je sumnjivo u vezi sa prošlošću Hipo grupe, što je najbolji zalog za mirnu budućnost ove grupe i njenih banaka.

U saopštenju se ističe da je ovo jedina banka u RS sa kapitalom većim od 200 miliona KM i da ima najjačeg vlasnika od svih banaka koje posluju na tržištu RS i BiH, a to je država Austrija.

"Do juna ove godine Hipo banka Banjaluka zabilježila je trend rasta štednje građana od 3,2 odsto. Samo u posljednjih mjesec dana štednja građana je porasla za dva miliona KM", navodi se u saopštenju i dodaje da je Hipo banka Banjaluka najveća banka u RS i da šest godina zaredom ostvaruje pozitivan rezultat.

Svi izvještaji domaćih regulatora, Centralne banke BiH, Agencije za bankarstvo RS i Ministarstva finansija RS o Hipo banci Banjaluka su apsolutno pozitivni.

Iz banjalučke banke najavljuju da vlasnik, država Austrija, u narednom periodu planira da dodatno ojača ovu banku sa desetinama miliona KM.

"Hipo banka Banjaluka će ovih dana tržištu RS, građanima i malim i srednjim preduzećima, ponuditi desetine miliona KM dugoročnih kredita sa fiksnim i povoljnim kamatnim stopama, neke od kreditnih linija biće i bez žiranata, a posebne kreditne linije biće za reprograme kredita. Upravo je ovo naš najbolji odgovor po pitanju naše snage i likvidnosti", poručuju iz uprave ove banke.

Odogovrni u Hipo banci Banjaluka reaguju povodom izvještavanja nekih domaćih medija u vezi sa budućnošću ove banke, a nakon prošlosedmične akcije pravosudnih institucija Austrije u vezi sa slučajem Volfganga Kulterera, bivšeg šefa Hipo grupe.

Austrijski istražitelji mjesecima provjeravaju poslovanje Hipo Alpe Adria banke na Balkanu, što podrazumijeva i provjeru kreditnih plasmana u BiH. Predsjednik Uprave Hipo Alpe Adria banke Gotvald Kranebiter rekao je tokom junske posjete BiH da je istragom koja se provodi unutar banke obuhvaćeno 75 sumnjivih slučajeva poslovanja u jugoistočnoj Evropi, te da je značajan broj slučajeva upućen javnom tužiocu.

Austrijska policija je u međuvremenu uhapsila bivšeg predsjednika Upravnog odbora Hipo Alpe Adria banke Volfganga Kulterera koji bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu do deset godina.

Kulterer je bio zadužen za proširenje poslovanja banke na Balkan, a austrijsko tužilaštvo ga tereti za odobravanje milionskih kredita bez pokrića u vrijednosti nekretnina ili drugih založnih prava. Veći dio rizičnih kreditnih plasmana završio je u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online