Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.08.2010.
01:18
Tanjug A

Na Facebooku cveta neoustaštvo

Nevladina jevrejska institucija Margelov institut iz Zagreba oštro je reagovala na neoustašku fotografiju i negiranje zločina holokausta na Fejsbuku.

"Po dojavi uznemirenih građana, Margelov institut iz Zagreba oštro reaguje i zgražava se nad objavljenom fotografijom na Fejsbuk profilu autora izvesnog hrvatskog građanina pod nadimkom Grof Ivan Buicky", navodi se u saopštenju.

Margelov institut podseća da je uoči holokausta Osijek brojao oko 3.000 Jevreja, da je u Aušvicu stradalo njih oko 2.000, a da je velika gornjogradska sinagoga opljačkana i zapaljena 1941. godine baš na Hitlerov rođendan.


Jevrejska opština Osijek danas ima samo 150 članova.


"S obzirom na traumatično iskustvo jevrejske zajednice u vreme holokausta, tražimo da državno tužilaštvo i MUP Hrvatske hitno reaguju shodno zakonima i počinioce privedu pravdi", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je zločin širenja rasne mržnje počinjen u noćnim satima nepoznatog dana ispred sedišta verske ustanove Jevrejske opštine Osijek, gde se vlasnik profila fotografisao s još jednom ženskom osobom u stavu mirno sa visoko uzdignutom pesnicom na fašističko-ustaški pozdrav uz foto-portret Adolfa Hitlera kojim je prekrio lice nepoznate ženske osobe.

"Tom fotografijom što se kompjuterskim putem distribuira preko Facebook stranice, vređaju se i uznemiravaju hrvatski građani, dok se pripadnici jevrejske nacionalne manjine rasno omalovažavaju, što predstavlja teži prekršaj rasne i druge diskriminacije iz Krivičnog zakona", navedeno je u saopštenju.

"Da je počinilac imao jasnu nameru izazivanja rasne diskriminacije dokazuje i njegovo svesno omalovažavanje građana jevrejske nacionalne manjine i negiranje zločina holokausta i zločina protiv čovečnosti počinjenog nad Jevrejima u Hrvatskoj u periodu Drugog svetskog rata", istaknuto je u saopštenju.

Uz fotografiju, autor je danas ostavio i rasistički komentar koji se citira u saopštenju:

"Moj dida je bio Ustaša, moj dida je klao jevrejsku decu u Đakovu i bacao ih sa drugog kata u zaprežna kola i vozio na đubrište i ti ćeš mog dida nazivati zločincem smeće jedno i ti ćeš govoriti da on nije u pravu što je to radio i što je mene učio da su jevreji karcinom čovečanstva".

"Ko je izazvao sve privredne krize, lokalne i svetske ratove, gladi i siromaštvo? Ko je odgovoran za rušenje socijalizma i za privatizaciju i pljačke, ko potplaćuje korumpirane političare i ko u svojim rukama drži strane banke i naftne konzorcijume? 99 odsto tih ljudi su jevrejskog porekla", tvrde rasisti.

"Ko u Palestini vrši neviđeno etničko čišćenje i otimačinu zemlje, ko napada humanitarne konvoje, ko falsifukuje događaje u Drugom svetskom ratu i gradi mit na tzv. holokaustu", dodaju oni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online