Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 11.08.2010.
21:05
Tanjug A

Dodik: Amerika nas napada bez argumenata!

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas da RS ceni sve napore koje su Sjedinjene Američke Države uložile u stabilizovanje prilika u BiH i ne zaboravlja doprinos koji su dali na očuvanju mira u BiH, ali ponavlja da su neargumetnovani napadi na RS u izveštaju Stejt departmenta, koji je podržala i američka ambasada u Sarajevu.

Stvarna svrha iskrivljivanja činjenica je stvaranje preduslova za ustavne promene: Milorad Dodik
 



Dodik ističe da vlada smatra da su dobri odnosi sa SAD izuzetno važni za dalji miran i stabilan razvoj, ne samo BiH, nego i celog regiona.


"Ipak, dužni smo da upozorimo na pojave koje mogu negativno da utiču na celokupnu političku klimu u BiH, gde se, iz političkih razloga, pogrešno predstavljaju određene pojave, a poslednji takav primer je i izveštaj Stejt departmenta u kome se BiH ocenjuje s aspekta borbe protiv terorizma", navodi Dodik u pisanoj reakciji.


Osvrćući se na jučerašnje saopštenje američke ambasade, Dodik kaže da u njemu nije dat odgovor niti kontrargument ni na jednu od primedbi koje su iz RS upućene na izveštaj Stejt depratmenta, nego se još jednom pokušava odbraniti neodbranjiva teza da RS snosi odgovornost za činjenicu da BiH nije potpuno bezbedna zemlja s aspekta borbe protiv terorizma.


"Još jednom naglašavamo da RS čini maksimalne napore u suzbijanju ove pretnje, te da ni jednim svojim potezom nije doprinela stvaranju i jačanju ekstremističkih pokreta u BiH koji predstavljaju bazu za potencijalne teroriste", ističe Dodik i dodaje da je RS i sama meta tih pokreta, te je, shodno tome, prirodni i najiskreniji saveznik SAD u borbi protiv organizatora, finansijera i samih ekstremista koji deluju u BiH.


"Svaka teza koja RS pokušava da predstavi odgovornom zbog neadekvatne borbe BiH protiv ovog globlanog zla apsurdna je i zlonamerna", poručuje Dodik.


Reakcija ambasade SAD, kaže Dodik, još jedna je potvrda da je izvor netačnih ocena u izveštaju Stejt departmenta u Sarajevu, a ne u Vašingtonu, i da je stvarna svrha iskrivljivanja činjenica stvaranje preduslova za ustavne promene.

Stejt department
 


"Još jednom naglašavamo da nećemo učestvovati ni u kakvim ustavnim promenama u BiH u koje su uključeni međunarodni faktori, pa tako ni američka ambasada. Bilo kakve ustavne promene u BiH mogu biti rezultat dogovora legalnih predstavnika naroda u BiH, a na bazi razgovora vođenih isključivo između domaćih aktera", konstatuje Dodik.


Izveštaj Stejt departmenta u kome se navodi da RS radi na potkopavanju državnih institucija čime su usporeni napori da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i finansiranja terorizma naišao je na oštre kritike u RS.


Zvaničnici ovog entiteta su kazali da se radi o paušalnim ocenama, nakon čega je reagovala američka ambasada u Sarajevu saopštavajući da se u tom izveštaju nalaze činjenice koje odražavaju tačno stanje u BiH.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.08.2010. 00:56
Ko sa djavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju ...nego muka sto nam vodi drzavu takav covek ...Da mu Bog da pokajanje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online