Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.03.2019.
08:31
Tanjug, Vestionline A

"Proširenje prioritet, protesti nisu problem"

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je politika proširenja EU prioritet, ne samo kada je Crna Gora u pitanju već ceo region.

EPA/Olivier Hoslet
Donald Tusk

Komentarišući aktuelne prilike u Crnoj Gori, Tusk je u sredu u razgovoru sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem u Briselu ocenio da su protesti nešto normalno i tipično za demokratsko društvo.

- To nije problem, to je deo normalnog funkcionisanja demokratskog društva. Od suštinskog interesa za Crnu Goru jeste da se svi problemi razjasne - naveo je Tusk, dodajući da su pristalicama politike proširenja potrebni dobri argumenti za dalji napredak u integracijama.

Đukanović i Tusk su se saglasili da su i problemi s kojima se suočava Crna Gora i zemlje regiona, prilika za dalje snaženje i izgradnju efikasnih državnih institucija i vladavine prava, što je, kako su ocenili, najbolja preporuka za napredak u integracijama, navodi RTCG.

Obraćajući se Đukanoviću, Tusk je rekao da je njihovo prijateljstvo postalo već tradicija, a da je, prema njegovom mišljenju, politika proširenja prioritet ne samo kad je Crna Gora posredi nego region u celilini.

 

Ðukanović je ocenio da je budućnost Zapadnog Balkana, bez alternative, evropska i evroatlantska.

Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan nema privilegiju za drugi izbor, "imajući u vidu istorijsko nasleđe koje upućuje da je između evropske i evroatlanstke perspektive regiona i njene stabilnosti znak jednakosti".

- U tom kontekstu, Crna Gora kreira svoju državnu politiku kao promoter evropskih i evroatlantskih vrednosti u regionu. Balkan je predugo van Evrope i jedini put za region je integracija. Crna Gora to u potpunosti razume i zato predano radimo i na realizaciji tog strateškog cilja uz, ekonomski rast i razvoj i podizanje kvaliteta života naših građana - rekao je Ðukanović.

Pozdravivši sporazum Skoplja i Atine, Ðukanović je ponovo ukazao na značaj političke volje i na korist za sve strane u procesu rešavanja tako teških pitanja, što, kako je naveo, može biti podsticaj i za regulisanje odnosa Beograda i Prištine, kao i za funkcionalnost BiH.

Ðukanović je prethodno, posle sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, rekao da posle rešavanja spora između Atine i Skoplja treba raditi na rešavanju preostalih problema u regionu.

- Čini mi se da iskustvo u rešavanju problema Makedonije i Grčke može biti veoma blagotvorno u rešavanju i drugog problema slične naravi, a to je između Beograda i Prištine - naveo je Ðukanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online