Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.08.2010.
21:47
Srna A

Uklonjena ploča izvinjenja izbeglicama iz Knina

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac saopštila je da je spomen-ploča, koju je u znak sećanja na hiljade srpskih izbjeglica u akciji "Oluja" postavila Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske, uklonjena jer je postavljena na javnoj površini bez pribavljanja saglasnosti čime se krše zakoni Hrvatske.

Spomen ploča izbeglim Srbima

Ona u saopštenju tvrdi da je "pre 15 godina Hrvatska vojska oslobodila okupirana područja, uključujući i grad Knin, čime je nad okupiranim područjima uspostavljena hrvatska vlast, primena Ustava Hrvatske i zakona".

Na spomen ploči piše: "5.8.1995. - 5.8.2010. / O 15. obljetnici akcije Hrvatske vojske `Oluja`, uz ovu cestu kojom su prošle tisuće izbjeglica, ploču postavljaju građani Republike Hrvatske koji nude žrtvama svoju ispriku u nedostatku isprike odgovornih".

Koordinator Inicijative Mario Mažić je priznao da je Inicijativa napravila propust jer nije tražila dozvolu za postavljanje spomen ploče.


"Iako nismo uspeli dobiti dozvolu za postavljanje ploče, juče smo izrazili nadu da je ni administracija grada Knina ni građani neće ukloniti zbog njenog značenja u priznanju stradavanja civila u 'Oluji'", rekao je Mažić.


Inicijativa će, prema Mažiću, tražiti od grada Knina da im bude vraćena spomen ploča i onda će je pokloniti udruženjima civilnih žrtava "Oluje".


NVO je u saopštenju navela da je Kancelarija za ljudska prava vlade Hrvatske najavila da će postavljanje spomen ploče tretirati kao nenamensko trošenje sredstava jer je na njoj napisano da je postavljena uz finansijsku podršku vlade.


Inicijativa je od vlade preko javnog konkursa dobila skoro 3.000 evra za projekt podsticanja aktivizma mladih za suočavanje s prošlošću u ratom pogođenim zajednicama, ali u projektnom predlogu i ugovoru nisu opisane same akcije, tako da Inicijativa nije prekršila nijednu stavku ugovora, navedeno je u saopštenju.


Mažić je naglasio da je nužno da se hrvatsko društvo suoči sa zločinima koji su počinjeni u tim akcijama, prizna ih i za njih se izvini, kao i da su akcije Inicijative povodom hrvatskih vojnih i policijskih operacija "Bljesak" i "Oluja" veoma slabo medijski propraćene.

Ploča je bila postavljena uz put, na severnom izlazu iz Knina, kojom su pre tačno 15 godina izbeglice iz Knina i okoline bežale u koloni te od kojih su mnogi zauvek napustili ovo područje.

Pretnja: Ne dao ti Bog da te sretnem

 

Inicijativa je podnela je krivičnu prijavu protiv sekretara zagrebačkog ogranka Hrvatske čiste stranke prava Ivana Skrleca jer im je poslao preteću poruku.

 

U poruci je Skrlec zapretio fizičkim napadom zbog postavljanja spomen ploče u Kninu.

 

Skrlec je koordinatoru Inicijative Mariju Mažiću napisao: "Ovim putem obećavam da ću ili osobno ili uz pomoć Hrvata prvom prilikom kada ću prolaziti kroz Knin srušiti ploču koju ste postavili, vi djeco jugo-četničko-partizanskog šljama. A tebi osobno poručujem - ne dao ti Bog da te sretnem i prepoznam ikada, jer se nećeš dobro provesti".

 

Poruka je potpisana ustaškim pozdravom "Za dom spremni", navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online