Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.02.2019.
19:43
Politika A

Problemi u najavi: Crna Gora prodaje brodove JNA koje traži Hrvatska

Ministarstvo odbrane Crne Gore sprema se da oglasi prodaju dva patrolna broda (PP-33 i PP-34) koja su do 1991. godine bila bazirana u ratnoj luci Lora u Splitu.

commons.wikimedia.org/Rabooka
Patrolni brod klasa Kotor P-34 (Foto: Ilustracija)

Na osnovu principa teritirijalne pripadnosti koji proizilaze iz pravila o deobi vojne imovine SFRJ radi se o hrvatskoj imovini, a to su dva poslednja kapitalna broda koja su ostala u crnogorskom skladištu ukradene robe. Crnogorci nameravaju da zaradom od prodaje hrvatske imovine kupe jedan patrolni brod dužine između 40 i 50 metara, prenosi Dalmacija danas. 

Prošle godine crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković je pregovarao sa Izraelom oko prodaje ova dva broda, a Bošković se sa Izraelcima često susreće poslednjih godina. Jedna od ideja je bila da se u Izraelu obavi remont, izvrši prenaoružanje i modernizacija ta dva još vrlo perspektivna i kvalitetna broda, a potom da ih preprodaju nekoj trećoj državi. 

Takođe, stručnjaci upozoravaju da bi se VPBR-ovi u kratkom vremenu mogli prilagoditi za zaštitu izraelskih plinskih polja u Mediteranu i popuniti rupu do dolaska korveta SAAR-6 (MEKO-80). Hoće li planirani tender biti prvi korak da Izrael, ili neka druga država, kupi, fregate ukradene iz Splita, ostaje da se vidi. 

U protekloj deceniji crnogorsko Ministarstvo odbrane je prodalo većinu vrednih brodova, plovila i oružja bivše plote JRM-a čije su isporuke, više od 80 odsto, pre 1991. bile u hrvatskim lukama. Prodajom fregata, raketnih i torpednih čamaca, podmornica, raketnih sistema more-more i obala-more, torpeda i ostale brojne tehnike Crna Gora je zaradila, prema nezvaničnim procenama, više od 200 miliona evra.

Ništa od toga ne bi bilo sporno, da se ne nameće pitanje - odakle toj zemlji, koja je u vojnom budžetu bivše Jugoslavije učesvovala sa manje od tri odsto doprinosa, ta velika ratna flota? I poznati beogradski vojni komentator Miroslav Lazanski je svojevremeno ironično upitao ko je i kada Crnoj Gori poklonio čuveni školski jedrenjak "Jadran". 

Ovde se sada nameću tri pitanja. 

Prvo, hoće li Hrvatska zatražiti od Crne Gore da hitno obustavi prodaju fregata do okončanja sukcesije vojne mase? Podsetimo, Crna Gora je ignorisala sve hrvatske zahteve za povratkom školskog broda "Jadran". 

Drugo, hoće li Hrvatska svoje prijatelje u NATO-u konačno upozoriti da Crna Gora ne samo što prodaje ukradene brodove, već i da sa njima učestvuje u NATO vežbama? Ili će prećutati? 

Treće, hoće li Hrvatska obavestiti one u Tel Avivu da pregovaraju oko imovine za koju Crnogorci nemaju vlasničke papire? Ili će i tu prećutati nečasne radnje? 

Crna Gora je u vojnom budžetu bivše SFRJ učestvovala sa 2,5 odsto, a nakon raspada te države domogla se čak 95 odsto brodova i opreme JRM-a, javlja Maks portal, prenosi Politika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online