Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 19.01.2019.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Erdogan opet pali Bosnu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da Dejtonski sporazum treba promeniti zato što nije ispunio očekivanja.

Tanjug
Redžep Tajip Erdogan

- Dejtonski sporazum obavezno treba revidirati jer je postalo jasno da u dosadašnjem periodu nije uspeo da donese rešenje za budućnost Bosne i Hercegovine - kazao je Erdogan nakon susreta u Ankari sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Poručujući da bi narodi u BiH jedni druge trebalo da gledaju "očima mira", a da im Turska u tome pomaže, Erdogan je, prenosi nacionalna agencija Anadolija, ipak naveo da bi revizija Dejtonskog sporazuma bila najbolje rešenje zbog čega je potrebno aktivno učešće UN.

Vladislav Jovanović, u dva mandata šef jugoslovenske diplomatije i nekadašnji ambasador SRJ u Ankari, ocenjuje za "Vesti" da Erdogan igra "veoma opasnu igru sa neizvesnim posledicama", a da sama izjava ima "dva nivoa čitanja" koji su podjednako nezgodni i za sudbinu Bosne, ali i za samog predsednika Turske.

- Dejtonski sporazum je do sada već prošao čitav niz "prećutnih revizija" koje su sprovodili međunarodni predstavnici u BiH, pa je pitanje da li je Erdogan odlučio da se demontaža Dejtona nastavi u korist centralizacije vlasti, što je jasan pokušaj unitarizacije Bosne ili njenoj potpunoj razgradnji - ističe Jovanović.

I penzionisani general Radovan Radinović, jedan od najcenjenijih geopolitičkih analitičara, u razgovoru za naš list ističe da ovakve izjave nesumnjivo vode u novu destabilizaciju odnosa u BiH, a da je Erdogan jasno stavio do znanja da "navija na bošnjačku vodenicu".

- Svako zagovaranje revizije Dejtonskog sporazuma daje nove šanse za destabilizaciju BiH i otuda je to opasna igra, na koju srpski faktor ne sme da nasedne. Revizija je nemoguća bez pristanka sve tri strane, znači i Srba, ali prevashodno će zavisiti od volje onih koji su taj sporazum i inicirali. Međutim, svet više nije isti kao te 1995. godine i Amerika više nije jedini igrač. Uveren sam da svaka eventualna promena Dejtona ne bi bila moguća bez pristanka i Srbije, ali i Kine i Rusije - naglašava Radinović.

On upozorava da bi svaki drugi pokušaj revizije bio poguban po mir, kako u Bosni, tako i u regionu.

- Revizija Dejtonskog sporazuma bi značila stavljanje na dnevni red sakaćenje Republike Srpske i kada je reč o teritoriji, ali i njenim ingerencijama. Činjenica da Erdogan "navodi na bošnjačku vodenicu" za Srpsku znači da očuvanje tog sporazuma mora biti od vitalnog interesa, i da bi Srbi trebalo da ga čuvaju kao "zenicu oka" - ističe Radinović.

Nejasne poruke

Prema Jovanovićevim rečima, razgradnja BiH je suprotna naporima Turske da podržavaju isključivo ekstremističke snage unutar bošnjačkog korpusa.
- Te snage iza kojih stoji Bakir Izetbegović zadovoljava isključivo unitarna Bosna i to na račun druga dva naroda. Suštinski to je zagovaranje neosmanizma, mada Erdogan insistira da je odustao od takve politike i da se zalaže za jačanje ekonomije kao jedine spone između Turske i balkanskih naroda - objašnjava Jovanović.

Nemački primer

Vladislav Jovanović ističe da pokretanje pitanja revizije bilo kog međunarodnog mirovnog ugovora predstavlja opasnost za eskalacijom novih sukoba.
- Svima kao Demaklov mač je nad glavom slučaj mirovnog sporazuma sa Nemačkom nakon Prvog svetskog rata koji je Hitler kasnije poništio što je i proizvelo nov rat. Zbog tog primera, u međunarodnoj praksi veoma pažljivo se izbegava dovođenje u pitanje bilo kakvog međunarodnog mirovnog sporazuma - navodi Vladislav Jovanović.

POVEZANE VESTI

Subota 19.01.2019. 00:45
А најпаметније би било да Ердоган спасе све питоме Бошњаке од дивљих Срба и одведе их у Турску. Зато им је Тито дао излаз на море за безбедну евакуацију да не путују кроз Србију.
Subota 19.01.2019. 00:46
А кад мало боље размислиш: "Ма ко тебе шта пита зекане?"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online