Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 22.12.2018.
11:07
b92.net A

"Odnosi sa Srbijom zaoštreni: što bismo je čekali?"

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da je poslednjih godina došlo do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama - Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom.

EPA/Boris Pejovic
Milo Đukanović

On je dodao da vlasti Crne Gore ne donose antisrpske, već odluke u crnogorskom interesu.

Đukanović je u intervjuu u emisiji "Živa istina" na crnogorskom Javnom servisu, ocenio takođe da nije dobar pristup pojedinih zemalja Unije da Zapadni Balkan u paketu uđe u EU, prenosi RTCG. 

- Ako se opredelimo za takav pristup, onda favorizujemo poslednjeg. Čini mi se da taj pristup ipak nije odneo prevagu u politici EU - kazao je Đukanović. 

Prema njegovom mišljenju, EU je već izvesno korigovala sopstveni model i tempo proširenja. 

- Crna Gora je otvorila 32 poglavlja, a Srbija 16 i ako EU bude dosledna u tom novom pristupu, to znači da bi mi četiri godine trebalo da čekamo Srbiju. Ne mislim da je to racionalno - poručio je Đukanović. 

On je naveo da ga ne iznenađuje ponašanje lidera prosrpske opozicije u Crnoj Gori, za koje je izneo tvrdnju da, umesto da učestvuju u kreiranju državne politike, izigravaju ugroženu manjinu u Crnoj Gori i stalno se žale Beogradu. 

- Verujem da je posredi nasedanje Beograda na te žalopojke i ulogu lažnih žrtava i da se ulazi u pokroviteljsku ulogu i finansiranje aktivnosti koje su otvoreno usmerene na destrukciju države Crne Gore - smatra Đukanović. 

Prema njegovim rečima, u poslednjih godinu došlo je do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama - Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom. 

- Određeni krugovi u Srbiji, nosioci vlasti, medijski i Srpska pravoslavna crkva (SPC) su se veoma trudili da zaoštre svoj odnos prema Crnoj Gori. Jedan deo javnosti u Srbiji osporava pravo Crnoj Gori da donosi odluke u sopstvenom interesu. Mi ne donosimo antisrpske, već odluke u crnogorskom interesu - poručio je Đukanović i dodao da ne može da razume čemu kvarenje odnosa Srbije sa susedima. 

Đukanović je, govoreći o odnosu sa mitropolitom Amfilohijem, rekao da nije zaboravio da je Amfilohije u vreme referenduma o nezavisnosti 2006, uprkos potpuno različitim stavovima, odigrao konstruktivnu ulogu i doprineo da se jedno važno pitanje reši na miran način. 

Ipak, crnogorski predsednik je ulogu koju SPC igra prema Crnoj Gori nazvao izrazito destruktivnom, koja je čak i nezavisna od državne politike Srbije. 

- SPC vrlo istrajno podriva crnogorsku nezavisnost. Smatram da treba utemeljeno nastaviti posao na obnovi autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve i država će se time baviti i ima odgovornost za to - poručio je Đukanović. 

Na pitanje zašto je samo četvorici srpskih "šovinista" zabranjen ulazak u Crnu Goru, a nije patrijarhu SPC Irineju i lideru Dveri Bošku Obradoviću koji su "davali mnogo gore izjave prema Crnoj Gori", Đukanović je kazao da, u principu, nije pristalica takvih mera, zato što se marginalcima daje publicitet mnogo veći nego što ga imaju i zaslužuju. 

- Šta bi značili neki Mirović i Raković da im nije zabranjen ulaz u Crnu Goru? Najveća briga jednoga od njih je da li će mu Crna Gora prihvatiti posmrtne ostatke - da li mi uopšte treba da se bavimo time - rekao je Đukanović.

POVEZANE VESTI

Subota 22.12.2018. 14:17
Заоштрени односи??? Да су Срби паметни они би морали да затворе границу са земљом која на власти трпи никоговића као Ђукановић.
Subota 22.12.2018. 11:28
Samo ti Montenegrinu idi đe si krenuo. Nemoj nas Crnogorce čekat kumim te bogom. Nećemo mi s tobom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online