Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.11.2018.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Orić test za Dobrovoljačku

Tužilaštvo BiH donelo je naredbu o ponovnom otvaranju istrage protiv pet osoba u predmetu Dobrovoljačka. Mada se ne navode imena osumnjičenih, agencija Srna otkriva da je reč o nekadašnjim čelnicima BiH i Armije BiH protiv kojih je i prethodno vođena istraga: Ejupu Ganiću, Zaimu Backoviću, Hasanu Efendiću, Jusufu Pušini i Emiri Švrakić.

youtube.com
Zločin bez kazne: U koloni su osim pripadnika JNA bile i mirovne snage UN

Naređenje da se ponovo istraži zločin od 2. maja 1992. kada je u napadu Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH na kolonu JNA ubijeno 44 vojnika, a 250 zarobljeno, usledilo je kao reakcija na odluku Ustavnog suda BiH donetu na sednici održanoj 17. januara ove godine.

Ustavni sud je tada prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici JNA tada ubijeni i naložio Tužilaštvu BiH da preduzme mere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine. Tada su usvojene žalbe za pet ranije optuženih, žalbe u odnosu na devet preostalih osoba su odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

Sagovornici "Vesti" iz Republike Srpske sumnjaju da će krivci za ovaj masakr biti adekvatno kažnjeni.

Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS kaže za "Vesti" da se plaši da je sve deo "predizborne kampanje" za izbor novog glavnog tužioca BiH.

- Mnogo toga će biti jasnije za mesec ili dva kada Sud BiH treba da izrekne konačnu presudu Naseru Oriću. Ukoliko ona bude osuđujuća, to će biti jasan signal da se nešto menja i u politici Suda i Tužilaštva BiH, te da će se na meti pravde naći i ratni zločinci iz redova muslimanskog naroda. U slučaju da Orić ponovo bude oslobođen, istraga oko Dobrovoljačke biće samo još jedna farsa i ništa više od toga - kaže Mitrović.

Dodaje je to procena zasnovana na dosadašnjoj sudskoj praksi u BiH.
- Ni u Haškom tribunalu, ali ni pred domaćim pravosuđem do sada nismo imali ni jedno bitnije ime iz sfere politike ili vojske i policije da je osuđen za zločine počinjene nad Srbima. Voleo bih da grešim - poentira Mitrović.

Mnogo oštriji je Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša Republike Srpske koji je apsolutno uveren da će Milorad Dodik, kao novi član Predsedništva BiH, imati i snage i volje da slučaj Dobrovoljačke istera na čistac.
- Potrebno je iz Suda BiH proterati strane sudije, zato što su svojom dosadašnjom praksom pokazali da ne poštuju ni pravdu ni pravednost. Ganić je svakako jedan od ključnih ljudi koji nije odgovoran samo za ovaj masakr u Sarajevu, već za početak i ceo rat u Bosni. Postoje čvrsti dokazi na koji način je organizovana i sprovedena akcija u kojoj nisu ubijena samo 44 golobrada mladića, već je zarobljeno oko 250 oficira, podoficira i vojnika JNA koji su zatim danima mučeni - naglašava Dukić i podseća da je događaj u Dobrovoljačkoj bio i napad na mirovne snage UN koje su se takođe nalazile u ovoj koloni.

Zapad okreće glavu

- Međutim, Zapad i dalje okreće glavu od svih ovih činjenica zato što ne odustaje od sprovođenja u delo Ganićeve i Izetbegovićeve platforme za unitarnom Bosnom. Zapad do današnjih dana nije odustao da u Evropi stvori prvu muslimansku državu - tvrdi Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS.

Kojić: Pritisak bošnjačkog rukovodstva

I Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, smatra da je važno da Tužilaštvo BiH u slučaju Dobrovoljačke nastavi istragu, te da će, ukoliko do toga ne dođe, to biti rezultat "političkog pritiska bošnjačkog rukovodstva".
- To će biti jedna vrsta političke odluke kojom se želi amnestirati tadašnje visoko rukovodstvo koje je izdalo naredbu za ubijanje i masakr mladih vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici. Plašim se da Tužilaštvo BiH u ovom slučaju pokušava da napravi balans, odnosno da će protiv određenog broja lica biti nastavljena istraga, ali da se odustaje od istrage protiv najodgovornijih za taj zločin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online