Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 02.08.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Podgorica nam sprema genocid

Predsednik Demokratske srpske stranke u Crnoj Gori Ranko Kadić je ocenio da vlast u Podgorici, usvajanjem Zakona o opštem obrazovanju, kreće u sprovođenje "modernog genocida", odnosno brisanja srpskog naroda sa mape Crne Gore.

-Taj zakon predstavlja bukvalnu zabranu srpskog jezika na svim nivoima školovanja, što je pokušaj da se od nas naprave Hazari. To je početak našeg nestajanja - kaže Kadić za "Vesti".

Ovaj zakon vezujete za popis građana Crne Gore, zašto?


- Pošto se prema poslednjem popisu 33 odsto građana izjašnjavaju kao Srbi, a 64 odsto da govore srpski jezik, cilj je da se svim sredstvima, pa i ucenama i pretnjama dođe do toga da je crnogorski jezik zastupljen iznad 50 odsto, a da je srpski pao ispod tog procenta, kao i da Srbi dođu na 15 odsto ukupnog stanovništva i time se ispuni standard prema kojem nisu narod, već nacionalna manjina.

Zar ne verujete u obećanja koja je predsednik Srbije dobio od crnogorskog kolege?


- Boris Tadić jeste reagovao tokom posete Podgorici, ali sve što je Filip Vujanović obećao, palo je u vodu, jer je glavni šef Milo Đukanović. A, kakav je njegov odnos prema Srbiji najbolje pokazuje to što se samo 24 sata posle susreta s Tadićem, kobajagi slučajno u Budvi sreo s Hašimom Tačijem.
 

Mali Iđoš protiv Herceg Novog


Najava da bi u Novom Sadu mogao biti otvoren crnogorski konzulat je odgovor Srbiji zbog konzulata u Herceg Novom, koji, nažalost, još uvek nije otvoren, iako tamo živi 54 odsto Srba.

 

S druge strane, dovoljno je samo setiti se da je jedina crnogorska partija iz Lovćenca osvojila 2.998 glasova na izborima u Srbiji, što pokazuje koliko građana sebe smatra Crnogorcima u Srbiji. Sada hoće i službeni crnogorski jezik u Malom Iđošu, što pokazuje nameru da se destabilizuje Srbija.


Na osnovu čega smatrate da Vujanović neće poštovati dogovor sa Tadićem?


- Sve smo videli prekjuče u njegovoj izjavi da ne vidi ništa loše u zakonu, niti da diskriminiše Srbe. Ako Raško Konjević iz stranke čiji je lider šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, izjavi da Srbi u Crnoj Gori mogu da uče srpski jezik po kućama, to nije ništa drugo, već povratak vremena progona, pa je jasno da nema ničeg od obećane dobronamernosti prema Srbiji.

Da li su politički predstavnici Srba u Crnoj Gori nešto preduzeli?


- Stranka čiji sam lider je uputila apel partijama, grupama i pojedincima da se ozbiljno krenulo u ukidanje srpskog jezika. To nećemo dozvoliti, a oni neka govore na novom nepostojećem jeziku koji je loša kopija novohrvatskog. Njegov tvorac je Adnan Čengić koji je doktorat stekao u Osijeku, a izjašnjava se kao Bošnjak. Opasno je tražiti od takvih jezikotvoraca da kažu kako se govore i pišu dva nova crnogorska slova na ćirilici. Kako sve to zvuči najbolje se vidi u rečenici "skočio pas na sto" koja sada glasi "đipio bizin na taulin". Ćirilica se proteruje iz medija, pa smo od novog urednika "Pobjede" čuli da su prešli na latinicu, jer je srpska azbuka retrogradno pismo.

Da li vam je potrebna pomoć države Srbije u toj borbi?


- Naravno, i ako Srbija odćuti, onda ne možemo da se žalimo što nestajemo kao narod. Kao matica treba da brine o svojih četiri miliona Srba u dijaspori i ima pravo da zaštiti nas u Crnoj Gori. Ako to ne uradi u ime neke evropske perspektive, mislim da potpisuje i nestanak svoje države. Predsednika Srbije Borisa Tadića bih pitao da li je važnije biti vođa pomirenja u regionu ili brinuti o Srbima ma gde oni živeli.
 

Srbiji bi već uveli sankcije


Da se ovako nešto desi u Srbiji, moguće je da bi joj EU uvela sankcije, ali na Đukanovićeve poteze niko ne reaguje. Tražićemo pravdu i pred Međunarodnim sudom u Strazburu. Pre toga DSS će razgovarati i sa svim ambasadorima akreditovanim u Podgorici, mada znam da će reći da ne mogu da se mešaju u pitanje jezika, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.08.2010. 12:11
Kako da pomogne Srbija kad su i u njoj na vlasti montenegrini od 1944.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online