Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.11.2018.
00:05
Vestionline, Tanjug A

Gruevski, između principa i interesa

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je na toj funkciji bio duže od 10 godina, a na čelu sada opozicione VMRO-DPMNE duže od 15 godina, upozoravao je nakon odlaska s vlasti da se protiv njega vodi "klasični politički progon", s ciljem da se uništi njegova, i danas pojedinačno najuticajnija stranka.

pixabay.com
 

Sa smenom vlasti u Makedoniji, maja prošle godine, protiv Gruevskog, koji se kasnije zbog loseg izbornog rezulata povukao i sa čela stranke i postao njen počasni predsednik, pokrenuta su četiri sudska spora.

Po jednoj optužnici je već pravosnažno osuđen na dve godine zatvora, a izdržavanje kazne je trebalo da započne 8. novembra.

Inače, VMRO-DPMNE je i na prošlogodišnjim izborima, na čelu sa Gruevskim, imala većinu od jednog poslanika u parlamentu, u odnosu na sada vladajuću SDSM Zorana Zaeva, ali zbog činjenice da rukovodstvo stranke nije pristalo da popusti pod pritiskom političkih predstavnika Albanaca i dozvoli da albanski jezik bude priznat kao drugi zvanični jezik u Makedoniji, vladu je formirao lider SDSM.

SDSM i Zaev pristali su na tzv. "tiransku deklaraciju", koja je, između ostalog, podrazumevala i uvođenje albanskog kao zvaničnog jezika.


Taj dokument je nazvan "tiranska deklaracija" upravo zato što su je politički predstavnici Albanaca sačinili u Tirani uz podršku albanskog PREMIJERA Edija Rame.

Uticaj VMRO-DPMNE iskazan je i nedavno, na referendumu o prespanskom sporazumu, koji podrazumeva promenu imena Makedonije, kojem se stranka Gruevskog žestoko usprotivila, a što je građanima ponuđeno na izjašnjavanje "u paketu" sa evropskim integracijama, što jeste u interesu i građana i države.

VMRO-DPMNE se protivi i promeni ustavnih amandmana zbog promene imena u Republika Severna Makedonija, jer smatra da Makedonija i Makedonci gube svoj suverenitet i integritet.

Gruevski je neprestano upozoravao da je VMRO-DPMNE napadnuta. 

- Nikad u istoriji nije se dogodio ovakav progon političkih protivnika, sa ciljem da se ova partija uništi ili ućutka. Specijalno tužilaštvo nije tužilaštvo, već kancelarija SDSM-a (stranka Zorana Zaeva), a optužnice su bez ikakvog pravnog osnova. Konstruktivnost u našem delovanju završava se danas - izjavio je Gruevski u obraćanju novinarima poslednjeg dana juna prošle godine.

Aktuelna vlast se, međutim, oglušila i o upozorenja stručnjaka koji su tvrdili da Specijalno tužilaštvo u suštini nema nikakve dokaze za bilo koju od optužnica.

Optužnice su, naime, podnete na osnovu audio zapisa do kojih je, nije poznato na koji način, ranije došao aktuelni premijer Zaev.

Iako se u Makedoniji audio snimci ne računaju u materijalne dokaze, već samo kao indicija za eventualno krivično delo ili kao pomoćni materijal, u slučaju Gruevskog upotrebljen je, bez ograda, u sudskom sporu.

Aleksandar Mitevski iz Centra za istraživanje i analitiku je svojevremeno upozorio da u u slučaju da Zapad i Zaev ostvare svoje namere i da dođe do hapšenja ljudi iz VMRO-DPMNE i Nikole Gruevskog, to će značiti nove nemire i konflikt u Makedoniji.

VMRO je stranka koja je, kako se procenjuje, tada imala oko 200.000 članova, a sa pola miliona lojalnih glasača i najveća stranka u Makedoniji, a pristalice sigurno ne bi bile pasivne u slučaju pokušaja da njihov lider bude linčovan, upozorio je tada takođe Mitevski.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore formirano je sporazumom o rešavanju političke krize, nazvanim "Dogovor iz Pržina", i imalo je rok od 18 meseci da podigne optužnice.

To tužilaštvo je formirano da bi istražilo ko je u Makedoniji nezakonito prisluškivao od 2008. do 2015. i istražilo slučajeve kriminala i izbornih prevara koji se spominju u prisluškivanim razgovorima, koje je dostavila tada opoziciona stranka SDSM sa Zaevim na čelu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online