Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.08.2010.
17:53
Tanjug A

INA: Srbi, vratite nam ili pumpe ili novac!

Hrvatska naftna kompanija INA na sudu u Beogradu traži povratak 167 benzinskih pumpi ili 117 miliona evra, kao i 90 miliona evra izgubljene dobiti zbog njihovog prisvajanja prodajom ruskom "Lukoilu", javila je sinoć Hrvatska radio-televizija (HRT).

 HRT izveštava da je srpska vlada benzinske pumpe prisvojila i zajedno sa "Beopetrolom" prodala ruskom "Lukoilu" i ističe da u Srbiji niko ne želi da komentariše slučaj. Iz INA-e tvrde da ne odustaju od tužbe i da su spremni za narednu raspravu u septembru.

Vlada Srbije: Sudovi treba da rade svoj posao

 

Tužba hrvatske kompanije INA protiv države Srbije nije ništa novo i na sudskim organima je da rade svoj posao, rečeno je danas Tanjugu u Vladi Srbije. Srbija je Hrvatskoj ponudila potpisivanje dvostranog sporazuma o vraćanju imovine koja je ostala na teritoriji druge države, kojim bi se rešila sporna pitanja sukcesije, ali zvanični Zagreb već sedam meseci ne odgovara na tu ponudu.

U vreme prodaje "Beopetrola" "Lukoilu" na čelu srpske Agencije za privatizaciju bio je sadašnji premijer Mirko Cvetković, izveštava HRT.

Bivša savetnica za energetiku u vladi Srbije Zorana Milanović smatra da je prodaja bila problematična, ali da "'Lukoil' nije kriv i nema problem, već problem ima srpska strana".


Sudski spor mogao bi da traje godinama, a srpska vlada se u ugovoru s "Lukoilom" obavezala da će snositi eventualne sudske troškove, izveštava HRT.

 

Advokat: Tužba Ine protiv Srbije pravno neuredna

Novo ročište u sporu po tužbi hrvatske naftne kompanije INA protiv države Srbije zakazano je za 17. septembar u Privrednom sudu u Beogradu, rekao je danas za Betu advokat Sava Anđelković koji u tom sporu zastupa Akcijski fond Srbije.

Anđelković je istakao da je pravno neuredna tužba kojom traži INA odšetu zbog prodaje beogradskog preduzeća "Beopetrol", koje je pre raspada zajedničke države SFRJ bilo u sastavu INA-e.

INA se dve godine sudi sa Agencijom za privatizaciju Srbije, Akcijskim fondom i ruskim "Lukoilom", sadašnjim vlasnikom "Beopetrola", i traži da joj se vrati 167 benzinskih pumpi ili isplati 117 miliona evra, za koliko je "Beopetrol" prodat 2003. godine, kao i 90 miliona evra izgubljene dobiti.

"Tužba INA-e nema pravno utemeljenje jer ne postoji važeći propis na kojem se zasniva", istakao je Anđelković.

On je objasnio da Srbija i Hrvatska još nisu ratifikovale bilateralni sporazum o vraćanju imovine koja je ostala na teritoriji druge države, a na snazi su i dalje uredbe obe države o imovini privatnih preduzeća i građana u skladu sa kojima je i obavljena prodaja "Beopetrola".

"U Hrvatskoj se vode slični postupci kao što je spor koji INA vodi u Srbiji i tamošnji sudovi postupaju na isti način kao i u Srbiji, pozivaju se na važeće državne uredbe jer ne postoji pravna praksa na koju bi se pozvali", rekao je Anđelković.

Poslednje ročište u Privrednom sudu u Beogradu po tužbi INA-e održano je krajem maja ove godine. Tada je pravni zastpnik Agencije za privatizaciju Zoran Obradović osporio navode tužbe, navodeći da nisu prezizirane odredbe ugovora o prodaji "Beopetrola" koje INA smatra ništavnim.

Ugovorom koji je Akcijski fond Srbije, kao prodavac 79,5 odsto kapitala "Beopetrola", potpisao sa "Lukoilom" predviđeno je da sve eventualne troškove vezane za osporavanje prođe "Beopetrola" snosi država Srbija.

INA je u novembru 2001. godine, podnela tužbu tadašnjem Trgovinskom sudu u Beogradu protiv Beopetrola AD Beograd, kao pravnog sledbenika DP Beopetrola i DP INA-Beograd, i protiv Republike Srbije.


U toj tužbi INA je navela da je zbog nekorišćenja benzinskih pumpi i drugih objekata, od januara 1992. do dana tužbe, pretrpela štetu zbog izgubljene marže u prometu naftnim derivatima procenjenu na oko 90 miliona dolara.


Tužba se odnosila i na štetu nastalu zbog umanjene vrednosti benzinskih pumpi koje je koristio "Beopetrola", a zatražila je i da joj se vrati pokretna i nepokretna imovine koju je posedovao "Beopetrol" pre 31. decembra 1990.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online