Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 01.08.2010.
14:27
Vestionline A

Crnogorci nasilno od srpskog jezika prave novi

Osnivač Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović kritikovao je crnogorske političare koji, po njegovim rečima, ne bi smeli da donose neracionane odluke, kao što je stvaranje crnogorskog jezika.

Mićunović je u intervjuu podgoričkom dnevniku Vijesti rekao da političari nemaju prava da ljudima nasilno uzimaju nešto što su im istorija i evolucija dali - formirani govor i jezik. 

Dragoljub Mićunović

"Sada se stvara od jednog jezika nasilno nešto drugo samo zato da bi se zvao neki drugi jezik. Kao da Crna Gora ne može biti država i bez toga da ima svoj jezik, a mogla je po svim oblicima vladavine do sada, i pod Njegošem i kraljom Nikolom. Čudi me kad neki ljudi veruju da bi bili Crnogorci moraju izbrisati svaku sličnost, pa i jezičku sa Srbima", naveo je Mićunović.

Protest crnogorske opozicije

 

Lideri parlamentarne opozicije Socijalističke narodne partije i Nove srpske demokratije, Srđan Milić i Andrija Mandić, odustali od susreta sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem povodom usvajanja zakona kojim se crnogorski jezik uvodi u obrazovne institucije.


U odvojenim izjavama medijima, Milić i Mandić smatraju da nema potrebe da se sastaju sa Vujanovićem, pošto je on poručio da ni u jednom, pa ni u tom aktu, ne prepoznaje bilo kakvu diskriminaciju.


"Javno smo saopštili da od predsednika Crne Gore zahtevamo da ne proglasi izmene Zakona o opštem obrazovanju, već da ih vrati na ponovno odlučivanje Skupstini... Posao predsednika podrazumeva i javnu osudu diskriminacije. Proterivanje srpskog jezika, kojim govori dve trećine građana Crne Gore iz obrazovnog sistema školski je primer i nasilne asimilacije", rekao je Mandić.


Mićunović, predsednik Političkog saveta DS i predsednik Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije, ukazao je da je jezik nešto zajedničko na kome se gradila kultura, poštujući lokalne osobenosti.


"U eri integralnog humanizma i izgradnje evropskog identiteta ovakvi potezi su retrogradni. To je neefikasno politički i prva stvar gde ćemo biti ismejani su Evropski parlamant i Evropska unija. Naravno da je pravo svake legalne politike da donosi zakone koje smatra najboljim, ali ja ovde govorim kao naučnik i kulturni poslenik, i nadam se da ovo neće biti protumačeno kao mešanje u unutrašnje stvari druge države", kazao je Mićunović.

Mićunović je dalje kazao kako smatra da trenutni politički interesi ne smeju kreirati odnose Beograda i Podgorice.

Mićunović je podsetio da je tokom političke karijere sarađivao sa premijerom Milom Đukanovićem za koga kaže da je pragmatičan jer je na vreme procenio da politika Slobodana Miloševića vodi u propast.

"Imali smo nekoliko iskrenih razgovora, ali on je išao nekom prečicom, ne vodeći mnogo računa kasnije o Srbiji i onda je popuštao onima koji su to razdvajanje sa većim žarom činili. To mi se nije dopadalo. Mi smo sa Čeva, naši dedovi su bili komšije, nema razloga da sada, imamo takve međusobne, maltene rasne razlike", poručio je Mićunović.


"Problem je imidž Crne Gore kao zemlje u kojoj se kriju šverceri i kriminalci. To mu u Evropi ponekad zameraju. Nadam se da će Cma Gora kako se bude približavala EU naći snage, a biće i primorana da taj imidž izmeni", zaključio je Mićunović za Vijesti.

Nedelja 01.08.2010. 15:56
Ovaj treba da se mane corava posla. Crnogorska nacija i jezik su jedini koji znaju tacan datum nastanka, a to je mart 1945. kada su u Arandjelovcu crnogorski partizani streljali Sv. velikomicenika Mitropolita Crnogorsko-primorskog Joanikija sa jos 17 srpskih svestenika.Tim zlocincima je komandovao Vladimir Rolovic koga su njegovi saveznici ustase posle kao nepotrebnog umlatili u Svedskoj.
Nedelja 01.08.2010. 21:13
Ne vidim cemu polemika.Ludska glupost i frustriranost nemaju granice.Posto imaju drzavu sada teba i jezik.A gramatika i pismo po Vuku.E,ako ste toliko veliki pa morate da imate i jezik,odrecite se Vuka,pa smilite jos jedno 35 slova ,,pisite na latinskom a mozete Vatkan ili Meku da molite da vas primi pod svoje okrilje.Nova nacija.nov jezik pa onda moze i nova vera !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online